Prejsť na obsah

Nájomné byty na Sládkovičovej si vyžrebovalo 40 nových nájomcov

V utorok sa na košickom magistráte uskutočnilo žrebovanie bytov pre budúcich nájomcov zrekonštruovaného bytového domu na Sládkovičovej ulici.  

Svoj budúci byt na konkrétnom poschodí si za prítomnosti námestníkov primátora Marcela Gibódu (nezávislý) a Lucie Gurbáľovej (KDH) a ďalších piatich členov osobitnej komisie na výber čakateľov na prideľovanie sociálnych a iných bytov v majetku mesta určených na prenájom vyžrebovalo 40 prevažne mladých rodín, ktorí spomedzi 139 záujemcov splnili všetky nastavené podmienky.

Svoj nový domov tak budú už onedlho mať 4 pre mamičky s malými dieťaťom, resp. deťmi, ktoré sa presťahujú do zrekonštruovaných jednoizbových bytov. V ďalších 36 dvojizbových bytoch budú bývať  viacpočetné rodiny alebo osamelí rodičia s väčšími deťmi. Ich nájomné sa bude odvíjať od plochy bytu a bude predstavovať 0,91 eur/m2 + náklady na služby spojené s bývaním. Veľkosť vyžrebovaných bytov sa pohybuje od 30 po 58 m2.

V novom by mohli bývať už koncom septembra

„Sme veľmi radi, že mesto mohlo pomôcť rodinám, ktoré nemali v živote až také šťastie, nájsť si adekvátne bývanie. V najbližších dňoch si rodiny prevezmú potrebné dokumenty na našom referáte sociálnych vecí a následne im pracovníci BPMK otvoria ich nové, pekne zrekonštruované byty. Predpokladáme, že po podpise nájomných zmlúv by v nich mohli bývať už koncom tohto mesiaca,“ povedala viceprimátorka Lucia Gurbaľová. 

Bytový dom na Sládkovičovej ulici prešiel v uplynulých mesiacoch komplexnou rekonštrukciou, ktorá bola zrealizovaná zo zdrojov Štátneho fondu rozvoja bývania. Po nej vzniklo v objekte celkom nových 54 bytov – 9 jednoizbových a 45 dvojizbových.

Jeho čerství nájomcovia museli splniť podmienky, ktoré boli zverejnené v dvoch výzvach v rokoch 2016 a 2019  na predkladanie žiadostí o pridelenie bytu. Medzi podmienkami bolo napr. to, že nesmeli byť majiteľom alebo nájomcom iného mestského bytu, nesmeli mať pohľadávky voči mestu a ich príjem nemohol byť vyšší ako trojnásobok životného minima, resp. v prípade osamelých rodičov štvornásobok životného minima. Splnenie podmienok posudzovala osobitná komisia zložená zo zástupcov magistrátu Mesta Košice.

Primátor Polaček: Som rád, že pomáhame ľuďom, ktorí to potrebujú

Mesto Košice v spolupráci s BPMK takisto postupne začína s opravami 67 voľných bytov, ktoré sú v tzv. hybridných domoch, kde je časť v súkromnom vlastníctve a časť vo vlastníctve mesta. Po rekonštrukcii sa budú odovzdávať tým, ktorí ich potrebujú.

„Som rád, že pomáhame ľuďom, ktorí to potrebujú. Pre mňa osobne je to samozrejmosť. Fungujúce Košice sú aj o dostupnejšom bývaní pre tých, ktorí si ho nevedia z rôznych dôvodov inak zabezpečiť. Jednou z našich priorít je, aby každý slušný Košičan žil na úrovni. Žiaľ aj kvôli rôznym chybám z minulosti mesto nemá dostatok takých bytov a ešte aj tie, čo sme mali, boli roky zanedbávané. Verím, že mnohým sociálne odkázaným ľuďom ako sú seniori alebo aj mladé rodiny hľadajúce štartovací byt, naozaj pomôžeme a zlepšíme im bývanie a život,“ uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).