Prejsť na obsah

Napnite svaly, očistite chodníky a zarábajte slušné peniaze

Mesto Košice už po štvrtý krát spúšťa projekt Adoptuj si chodník a zarábaj. Do osvedčenej mobilnej aplikácie Zimná údržba sa bude dať opätovne zaregistrovať od pondelka 30. októbra.  

Každý Košičan alebo človek žijúci v našom meste si môže prostredníctvom aplikácie adoptovať chodník a zapojiť sa tak v najbližších týždňoch do ručného odpratávania snehu a ľadu. Adoptovaný chodník by mal byť čo najbližšie od miesta trvalého alebo prechodného pobytu, aby zapojení občania mohli čo najrýchlejšie reagovať na výzvu a pustiť sa do čistenia. Jednotlivé úseky majú zväčša od 47 - 53 m² a ich dĺžka dosahuje okolo 30 - 35 metrov.

Na udržiavanie chodníka poskytne mesto každému záujemcovi dve 25-kilogramové vrecia s posypovým materiálom a základné technické zabezpečenie. Metlu, lopatu, odhŕňač, prípadne ďalšie náčinie si už každý zaregistrovaný užívateľ aplikácie zaobstará vo vlastnej réžii. Na adopciu je v mestských častiach Sever, Staré Mesto, Západ, Juh, Dargovských hrdinov, Sídlisko Ťahanovce a Nad jazerom určených 875 chodníkov, čo je oproti vlaňajšku nárast o 6 percent.

Dá sa zarobiť od 250 do 300 eur

Odmenou za pracovnú pohotovosť pre všetkých tých, ktorí si adoptovali a čistili chodníky aj v uplynulej sezóne, bude paušál vo výške 220 eur. Novozaregistrovaní dobrovoľníci dostanú 200-eurový paušál. K tejto sume sa pridá po 5 eur za každý deň čistenie chodníka od snehu alebo ľadu, v minulej sezóne to bolo celkovo 11 dní.

Celková finančná odmena by sa tak mala pohybovať zhruba medzi 250 - 300 eur v závislosti od počtu odpracovaných dní a bude vyplatená na bankový účet v priebehu apríla budúceho roka. Ak sa niekto adoptuje chodník až v priebehu zimnej sezóny trvajúcej od 15. novembra 2023 do 15. marca 2024 (napr. v decembri alebo januári), jeho odmena za pracovnú pohotovosť bude zodpovedajúco krátená.

Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) ocenil doterajší vysoký záujem verejnosti o zapojenie sa do zimnej údržby. Adopcia chodníkov občanmi má pozitívny vplyv aj na rozpočet mesta, pretože ak by si rovnaké služby na vyčistenie vyše 40 km chodníkov objednali Košice u súkromnej firmy, rozdiel vo výdavkoch by predstavoval 1,3 milióna eur.

"Chcem poďakovať všetkým dobrovoľníkom, ktorí uplynulé tri roky čistili chodníky v meste. Verím, že čo najviac z nich uvidíme na uliciach aj túto zimu. Aj s ich pomocou nim sme kvalitu zimnej údržby chodníkov posunuli na vyššiu úroveň. Záujem obyvateľov o túto unikátnu možnosť privyrobenia si v kombinácii s aktívnym pohybom vonku nám neustále rastie, namiesto počiatočných zhruba 600 chodníkov je ich už o takmer polovicu viac. Ďakujem aj starostom z veľkých mestských častí, ktorí nám pomáhajú. Vďaka ľuďom, ktorí si adoptujú chodník, môžeme efektívnejšie a rýchlejšie očistiť ulice. A ako bonus ušetríme aj financie, ktoré potom môžeme použiť na iné projekty pre zlepšenie života v Košiciach," skonštatoval.

Čo je potrebné urobiť, aby ste si mohli adoptovať chodník a starať sa o neho v zime?

Po stiahnutí si bezplatnej aplikácie Zimná údržba pre operačný systém IOS, resp. Android v závislosti od značky mobilného telefónu sa záujemca zaregistruje, vyplní svoje osobné údaje a vyberie si neobsadený úsek chodníka, na ktorom má záujem vykonávať zimnú údržbu. Všetci tí, ktorí sa adopcie chodníkov zúčastnili už v minulej sezóne, môžu svoj záujem nahlasovať od 30. októbra. Noví účastníci sa budú môcť zaregistrovať od 1. novembra. 

Aplikácia každému záujemcovi automaticky vygeneruje príkaznú zmluvu a zamestnanci mesta ju pripravia na podpis. Potom má tri pracovné dni na to, aby prišiel zmluvu osobne podpísať na magistrát mesta na Triede SNP 48 v Košiciach. Ak to za ten čas neurobí, úsek sa v aplikácii odblokuje na adopciu pre ďalšieho záujemcu. 

Počas zimnej sezóny aplikácia SMS notifikáciou vždy upozorní užívateľov, že na ich úsekoch je potrebné vykonať údržbu. Po potvrdení akceptovania výzvy je potrebné začať so zimnou údržbou najneskôr do štyroch hodín. Vyčistenie chodníka sa dokladuje nahratím dvoch jeho fotografií pred začiatkom odpratávania a následne aj rovnakým počtom záberov po jeho skončení. Po odoslaní fotografií táto požiadavka zmizne. Následne v sekcii Odmeny si každý môže skontrolovať, či je vykonané vyčistenie chodníka v poriadku a či za daný deň dostane aj finančnú odmenu.

Za prípadné úrazy na adoptovaných chodníkoch zodpovedá mesto

Ľudia, ktorí si adoptujú chodník, ho musia vyčistiť najneskôr do štyroch hodín odvtedy ako im príde výzva na jeho vyčistenie. Ak dobrovoľník v daný deň nemôže napr. zo zdravotných dôvodov vyčistiť chodník, môže to zaňho urobiť osoba, ktorú v aplikácii zaregistroval ako svojho náhradníka alebo náhradníčku.

Ak ani tá nebude môcť, musí túto skutočnosť čo najskôr oznámiť mailom na zima@kosice.sk, aby pracovníci magistrátu mohli prostredníctvom zmluvných dodávateľov zimnej údržby zabezpečiť iný spôsob vyčistenia chodníka.

Na základe doterajších skúseností sa pri ťažkom čerstvom snehu odporúča skôr odhŕňač alebo lopatu než metlu. Pri snehovom poprašku je najlepšie vziať do ruky práve metlu. Zimná údržba chodníka počas, resp. po padaní mrznúceho dažďa alebo poľadovice, je zas najúčinnejšia pri bežnom posype kamienkami a soľou. 

Ak sa niekto na vyčistenom chodníku zraní, zodpovednosť za prípadne úrazy chodcov na adoptovaných chodníkoch nenesie užívateľ aplikácie, ale mesto ako správca komunikácie. Mesto je pre takýto účel poistené. Viac informácií o aplikácií Zimná údržba je možné nájsť na webstránke zimnaudrzba.kosice.sk, na otázky občanov zodpovedia zamestnanci mesta aj na e-mailovej adrese zima@kosice.sk.