Prejsť na obsah

Nemecký RUHR 2010 podporil Košice 2013

Podobný program, inšpirácie v oblasti kreatívneho priemyslu, ale odlišné miestne podmienky na ich realizáciu, boli hlavnými témami intenzívnych rokovaní nového vedenia Košice 2013 s riaditeľom RUHR 2010, Oliverom Schyettom.

Prínosom vo fáze príprav tohto kľúčového projektu sú nepochybne aj poznatky zo strany predstaviteľov miest, ktoré tento titul získali a úspešne naplnili v minulosti. Pozvanie od spoločnosti Východoslovenská energetika do Košíc prijal profesor Oliver Scheytt, riaditeľ projektu RUHR 2010. Počas troch dní absolvoval v Košiacich bohatý pracovný program. Ten sa niesol v znamení postrehov, diskusií a odovzdávaní skúseností zo strany minuloročného Európskeho hlavného mesta kultúry.
„Sme veľmi radi, že profesor Schyett prijal pozvanie VSE, aby sa s nami podelil o svoje skúsenosti z organizovania projektu Európske hlavné mesto kultúry," povedala viceprimátorka Renáta Lenártová.

Profesor Oliver Scheytt zdôraznil, že projekt RUHR 2010 v nemeckom Essene ukázal potenciál priemyselnej krajiny, ktorá sa prostredníctvom kultúry mení na novodobé európske kultúrne centrum a to je aj úloha a šanca Košíc. „Projekt Európske hlavné mesto kultúry nie je projekt jednotlivcov, ale projekt celého mesta a regiónu. V roku 2013 sa Európa nebude pýtať, kto projekt pripravil, ale čo môžu Košice priniesť Európe," reagoval na margo aktuálnych personálnych výmen v projekte Košice 2013.
Prízvukoval tiež potrebu kvalitnej propagácie prestížneho titulu i samotného mesta, ktoré ho získalo. Tá má byť zameraná na turistov, ale aj samotných Košičanov, ktorí by sa mali v čo najväčšej miere identifikovať so svojim mestom. "Projekt musí byť verejný, musí zapojiť obyvateľov mesta, odrážať reflexiu mesta, musia sa s nim zžiť umelci a samozrejme dôležitá je tiež modernizácia infraštruktúry," povedal Oliver Scheytt, ktorý pri stretnutí s vedením mesta, organizačným tímom EHMK, ale aj pred novinármi na tlačovej konferencii, deklaroval svoju plnú podporu košickému projektu.