Prejsť na obsah

Nonstop čítanie v knižnici

Verejná knižnica Jána Bocatia v spolupráci s Jazzovou sekciou v Prahe pripravila už 6. ročník medzinárodného literárneho maratónu 24 – hodinové Nonstop čítanie. Od 5. júna 2009 (piatok) od 12. hodiny do 6. júna 2009 (sobota) do 12. hodiny, sa bude nepretržite čítať z diel svetovej literatúry.

Čítajúcich maratóncov možno stretnúť na trase Praha - Miškolc, Kyjev – Košice. Práve tieto mestá a ich čitatelia sú účastníkmi tohtoročného nonstop čítania, ktoré už viac ako 10 rokov organizuje Jazzová sekcia v Prahe. Spočiatku sa čítalo iba v Českých centrách, od roku 2004 sa do akcie zapojili i košickí knihovníci.

Verejná knižnica Jána Bocatia si v tomto roku pripomína 85. výročie svojho vzniku a preto literárny maratón odštartuje najstarší žijúci riaditeľ tejto knižnice Judr. Ján Čollák. Jej riaditeľom bol v rokoch 1962-64. Na jeho čitanie nadviaže jeden z najmladších čitateľov knižnice, ako symbol viery, že knižnica bude poskytovať svoje služby i nasledujúcim generáciam. V úvode maratónu odznie aj uznesenie Rady mesta Košíc z 23. septembra 1924 o zriadeni knižnice a príhovor prvého riaditeľa knižnice dr. Emila Černaja, ktorý predniesol v roku 1928 pri presťahovaní knižnice do terajšej Historickej radnice.

Čítať môžu nielen čitatelia knižnice ale aj záujemcovia z radov širokej verejnosti. Počas 15-tich minút, ktoré má každý účastník k dispozícií, možno prečítať úryvok z knihy obľúbeného autora, prípadne prezentovať vlastnú tvorbu. Vítané je i dramatizované čítanie. Literárny maratón z Košíc bude možné sledovať cez on-line internetový prenos na web stránke www.radiohortus.cz.