Prejsť na obsah

Nová lanovka na svojom mieste

Dva nové vagóny pozemnej lanovky na Hrebienok ukladali v utorok 6. novembra na koľajnice v polovici takmer dvojkilometrovej trate s prevýšením 247 metrov.

Na prepravu takmer 20-tonových kolosov použila špedičná firma špeciálnu technológiu a bez problémov prešla aj náročné úseky dlhej cesty z Bernu, kde vagóny vo štvrtok naložili. V pondelok ich dopravili do Bratislavy, odkiaľ pokračovali do Vysokých Tatier.

Vozne novej lanovky prepravia naraz 160 osôb, budú premávať dvojnásobnou rýchlosťou ako doteraz, teda asi 36 km za hodinu, majú presklenú strechu, sú komfortnejšie a elegantnejšie. Podľa zástupca výrobcu zodpovedajú všetkým európskym normám z hľadiska bezpečnosti prevádzky. Kabíny sú vyrobené z moderných materiálov. Kým doterajšie vozne, ktoré slúžili na trati 37 rokov a poslednú jazdu absolvovali v polovici septembra, mali kapacitu 100 až 120 cestujúcich a trať absolvovali za 7 minút, nové pojmú 160 ľudí a prepravu stihnú za 4 minúty. Nové vozne sú v porovnaní s predchádzajúcimi širšie, preto sme upravovali aj nástupištia."


Nová lanovka začne slúžiť cestujúcim 23. decembra, ale technické jazdy sa rozbehnú skôr.