Prejsť na obsah

Nové autobusy prišli do Košíc skôr. Cestujúci sa v nich odvezú už koncom budúceho týždňa

O mesiac skôr oproti pôvodne plánovanému termínu dorazilo dnes do Košíc prvých 5 z celkovo 36 nových autobusov, ktoré objednalo mesto na posilnenie vozového parku DPMK. Ďalších 5 autobusov má prísť v priebehu zajtrajška a zvyšných 5 v druhej polovici októbra. Do konca tohto mesiaca tak bude v depe DPMK na Hornádskej ulici parkovať spolu 15 kusov nových nízkopodlažných a ekologických autobusov Solaris Urbino 12 vybavených klimatizáciou, USB nabíjačkami a inými modernými vylepšeniami.

Po náročných rokovaniach sa vedeniu mesta Košice podarilo s ich výrobcom z Poľska vyjednať 405-tisícovú zľavu oproti pôvodne dohodnutej cene z rámcovej zmluvy z roku 2018. Celková cena 15 autobusov predstavuje po 13-percentnej zľave 3,1 milióna eur bez DPH, resp. 209 900 eur za jeden kus. Prví cestujúci by sa nimi podľa dopravného riaditeľa DPMK Romana Danka mohli odviezť koncom budúceho týždňa. 

Nedostatok autobusov riešili aj v spolupráci s partnerskými mestami

Nedostatok prevádzkyschopných autobusov autobusov v košickej MHD, ktoré v posledných týždňoch spolu s výpadkami vodičov spôsobili viaceré problémy a odrieknutia spojov, sa vedenie mesta snažilo vyriešiť viacerými spôsobmi. Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) poveril ešte koncom augusta referát protokolu a zahraničných vzťahov magistrátu, aby oslovil dopravné podniky v partnerských mestách Košíc v rámci krajín V4 a v Nemecku so žiadosťou o ich zapožičanie. Zahraničné dopravné podniky reagovali na túto požiadavku kladne a v priebehu septembra dokopy zaslali DPMK ponuky na zapožičanie 27 autobusov. 

DPMK má zatiaľ v pláne využiť sedem jazdených autobusov z Dopravného podniku v Ostrave. Aj tieto zapožičané autobusy by mohli brázdiť ulice mesta už v najbližších dňoch. Doplnia tak tri autobusy Karosa z Michaloviec a Humenného, ktoré si DPMK od septembra do konca roka prenajal od dopravcu DZS - M.K. Trans. 

V sobotu sa vrátia električky na Jazero, v utorok na Alejovú

Dobrou správou z pohľadu zvýšenia a zabezpečenia komfortu cestujúcich je aj plánované ukončenie výluky električkovej trate na Slaneckej ceste. Od soboty 16. októbra sa tak do bežnej výpravy DPMK vráti šesť autobusov, ktoré na sídlisku Nad jazerom do zajtrajšieho večera zabezpečujú náhradnú autobusovú dopravu. Rovnaký osud čaká aj ďalší poltucet autobusov, ktoré sa na pravidelné autobusové linky dostanú od utorka 19. októbra, keď sa skončí výluka električkovej trate na Alejovej ulici. 

„Dlhodobo hovoríme, že je našim cieľom, aby sa Košičania mohli voziť v moderných autobusoch a električkách. Dnes sme k tomu urobili prvý krok a do konca októbra tu budeme mať spolu 15 nových autobusov. Splnili sme tým náš záväzok skvalitniť dopravu v meste a výhodnejšou cenou sa nám podarilo ušetriť aj finančné zdroje v rozpočtu. Teraz je rad na vedení DPMK, aby čo najskôr zaradilo autobusy do bežnej prevádzky zabezpečilo aj dostatok vodičov, ktorí ich budú môcť riadiť. Cestujúca verejnosť v Košiciach je veľmi náročná. Aj preto verím, že sa už viac nezopakuje situácia z uplynulých týždňov, keď vedenie DPMK výrazne podcenilo komplikácie s nedostatkom autobusov a vodičov. Situáciu budeme pozorne sledovať a vyhodnocovať, pretože nám záleží na tom, aby nám nevypadávali spoje a cestujúci v MHD sa mohli bez problémov dostať všade tam, kde potrebujú,“ skonštatoval primátor.

Začiatkom budúceho roka príde do Košíc aj 21 nových autobusov SOR

Doplnil, že už začiatkom budúceho roka sa v metropole východe objaví aj 21 nových autobusoch SOR NB 18. Pri ich dodávke sa vedeniu mesta Košice podarilo dohodnúť s českou spoločnosťou SOR Libchavy na dodatočnej zľave 579 600 eur z pôvodne vysúťaženej ceny 6 877 500 eur. Ďalšie nové autobusy prídu do Košíc podľa zmluvy medzi januárom a marcom 2022. Jeden autobus tak vyjde na 299 900 eur, čo bude oproti predchádzajúcej dodávke rovnakých autobusov zo záveru roka 2018 znamenať takmer 8,5-percentnú úsporu financií.