Prejsť na obsah

Nové byty na Luniku IX dostanú iba tí, ktorí si ich zaslúžia

V uplynulých týždňoch sa na Podjavorinskej ulici na Luniku IX začala výstavba nového domu s 15 bytovými jednotkami. Trojpodlažný objekt bude mať špeciálnu konštrukciu - bude zmontovaný z oceľových kontajnerov.

Na každom podlaží bude päť dvojizbových bytov. Každý bude mať vlastné hygienické zariadenie i kuchyňu a pozostávať bude z troch tzv. kontajnerov. Okrem okien, dverí a povrchových úprav budú všetky bytové jednotky vybavené kuchynskou linkou s drezom, vodovodnou batériou a elektrickou dvojplatničkou na varenie. Hygienické zariadenie každého bytu bude mať splachovacie WC, sprchovací box, umývadlo a elektrický bojler. Dom bude napojený na elektrickú energiu, kanalizáciu a studenú vodu. Teplá úžitková voda bude riešená elektrickými ohrievačmi vody v jednotlivých bytoch. Tie budú vykurované lokálne elektrickými konvektormi.

Nové byty mesto prenajme tým obyvateľom Lunika IX, ktorí si to zaslúžia. „Pridelíme ich za odmenu rodinám, ktoré si dlhodobo plnia svoje povinnosti v doterajšom bývaní. Uplatníme teda princíp zásluhovosti a motivácie. Chceme, aby to bol príklad aj pre ostatných obyvateľov tohto sídliska, že plniť si povinnosti sa oplatí," uviedol viceprimátor mesta Košice Marek Vargovčák.

O presných kritériách výberu obyvateľov nových bytov, o nájomných podmienkach ani o výške nájomného zatiaľ mesto nerozhodlo. „Každé porušenie povinnosti nájomcov však bude riešené bezodkladne v zmysle Občianskeho zákonníka," upozorňuje námestník primátora Marek Vargovčák.

Dom na Podjavorinskej ulici by mal byť postavený do konca decembra, aby sa začiatkom roka 2010 mohli nasťahovať noví nájomníci.