Prejsť na obsah

Nové športovisko v areáli ZŠ Starozagorská je už spolovice hotové

V areáloch košických základných škôl sa dokončujú tri nové športoviská, ktoré už v nasledujúcich mesiacoch začnú slúžiť nielen ich žiakom, ale aj športovej verejnosti. Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) absolvoval v utorok kontrolný deň výstavby atletického oválu a ihriska pre malý futbal v areáli na ZŠ Starozagorská.

Počas minuloročných letných prázdnin sa tam začalo s modernizáciou atletického oválu, ktorý sa stane aj spádovým športoviskom pre viacero škôl a žiakov z okolia. Bežecký ovál bude pozostávať so štyroch 200-metrových dráh vrátane cieľovej rovinky na krátke trate s dĺžkou 60 metrov. Chýbať nebude ani doskočisko s pieskom pre skok do diaľky.

Predpoludnia budú patriť školákom, potom prídu kluby a amatérske partie

V areáli školy vznikne aj nové ihrisko pre malý futbal s umelou trávou, ktoré bude mať certifikované rozmery 32,6 x 52 metrov. Okrem tréningov sa tam budú môcť konať aj súťažné zápasy. Športoviská budú dopoludnia slúžiť na vyučovanie telesnej výchovy, popoludní budú prístupné pre širokú verejnosť a košické športové kluby. Výraznou rekonštrukciou postupne prechádza aj multifunkčné ihrisko a tribúna, celý areál dostane aj nové osvetlenie.

Stavebné práce za 586 444 eur má do júna dokončiť bratislavská spoločnosť Sportfinal. Mesto Košice na tento projekt získalo grant z Fondu na podporu športu vo výške 381 189 eur, keď so svojou žiadosťou uspelo v rámci výzvy Výstavba, rekonštrukcia a modernizácia športovej infraštruktúry.

Ako primátora po zimnej technickej prestávke informoval zástupca zhotoviteľa, v súčasnosti je hotová zhruba polovica plánovaných prác. Robotníci sa doposiaľ zamerali najmä na úpravu podložia, uloženie káblov alebo drenážne práce. Postupne sa na plochu nového ihriska začína navážať aj kameň. S pokládkou finálnych vrstiev sa začne v apríli, odovzdanie ihriska je naplánované na jún.

Pokračuje Reštart športovej infraštruktúry v meste

„Aj toto je jeden z projektov, ktoré v našom meste realizujeme v rámci Reštartu športovej infraštruktúry v Košiciach. Teší ma, že takmer dve tretiny financií sme na tento účel získali v rámci finančného príspevku z Fondu na podporu športu. Tým, že sa nachádzame v centre sídliska KVP, je to ideálne miesto, aby nové športovisko mohli predpoludním využívať žiaci tejto a blízkych ZŠ. Popoludní zas bude určené širokú verejnosť, ktorá sa tu môže objednať cez aplikáciu. Ľudia napr. aj z okolitých bytoviek si v tomto peknom prostredí budú môcť už toto leto zahrať futbal, tenis, volejbal, basketbal alebo si zabehať,“ skonštatoval primátor.

Vedúci oddelenia mládeže a športu košického magistrátu Mário Švec doplnil informácie aj o ďalších dvoch nových investíciách do školskej infraštruktúry v meste. Na ZŠ Janigova na sídlisku KVP sa za 255 533 eur dokončila výstavba atletickej 60 metrov dlhej tartanovej trojdráhy s pieskovým doskočiskom a multifunkčným ihriskom s workoutovou zostavou. Jej súčasťou je aj nové hľadisko pre s kapacitou 85 divákov nad multifunkčným ihriskom a ďalšie pre 45 divákov nad bežeckou dráhou a doskočiskom. Slávnostné otvorenia a začiatok jej prevádzky je naplánované na jar tohto roka.

V rovnakom čase sa sprístupní aj novovybudované ihrisko pre hokejbal a basketbal v bývalej ZŠ Park mládeže 5 na sídlisku Mier. Celková investícia mesta s vybavením a položením športového povrchu Stilmat a osadenia mantinelov vyšla na 265 000 eur. Aj toto športovisko bude predpoludním slúžiť najmä pre školákov, v popoludňajších a večerných hodinách ho bude využívať verejnosť a športové kluby. Špecifikom bude podobne ako na ihrisku v Mestskom parku tzv. smart skrinka "LOX". Tá umožňuje prenájom pomôcok pre šport, hry a aktívny oddych priamo na mieste pomocou aplikácie.

Na ihriská bude športovcov vpúšťať elektronický vrátnik

Vo všetkých novovybudovaných športoviskách automatický elektronický vrátnik vpustí na ihrisko záujemcov až po overení toho, že ho majú na určený čas majú prenajaté a zaplatené. Cieľom je, aby postupne v každej mestskej časti bolo v prevádzke aspoň jedno športovisko s atletickým oválom, futbalovým trávnikom, basketbalovým ihriskom alebo multifunkčné či workoutové ihrisko, ktoré bude môcť využívať aj verejnosť.