Prejsť na obsah

Novou atrakciou košickej ZOO sú polročné rozkošné medvieďatká Máša a Filip

V marci našli lesníci pri ťažbe dreva v Nízkych Tatrách dve opustené medvedie mláďatká, ktoré mali vtedy asi dva mesiace. Vo voľnej prírode by malá Máša spolu so svojim medvedím bratom Filipom bez mamy sami neprežili.
 
Až do júna boli v Záchrannej stanici v Zázrivej, ktorá slúži na záchranu ranených alebo slabých zvierat. Odvtedy sa presunuli do košickej ZOO, ktorá je členom Medzinárodného záchranného programu pre medvede hnedé. V ZOO majú veľmi dobré podmienky a lesné prostredie, ktoré pripomínaj ich pôvodný biotop.
 
Postupne si tam zvykajú na nový samostatný život v chovnom zariadení, ktorý patrí medzi najväčšie v rámci strednej Európy. V areáli s rozlohou 15 000 metrov štvorcových majú pretekajúci potok, stromy či kroviny s možnosťou pomaškrtiť si na lesných plodoch. Takisto si v ňom môžu nájsť aj ďalšiu potravu a vyhrabať si aj vlastnú noru. Podľa riaditeľa ZOO Erika Kočnera ide o veľmi šetrný spôsob chovu, pretože nedochádza k žiadnym zraneniam. "Mackovia sú veľmi múdri a pri prvom kontakte, ktorý nastal ešte v Zázrivej, si zapamätali, že drôt je niečo, za čo ďalej nemôžu."
 
Na malých macov budú dohliadať dospeláci Žabo a Sindy
 
Keďže oba malé medvieďatá sú zvieratá z voľnej prírody, mohla ich košická ZOO oficiálne prezentovať až po získaní príslušných administratívnych povolení. Máša a Filip pribudli k dvom „služobne“ starším medveďom v samostatných výbehoch. Spoločnosť im tam bude robiť 23-ročný medveď Žabo ako aj o šesť rokov mladšia medvedica Sindy. Tá pochádza zo slávnych medvedích pätorčiat, ktoré sa v našej ZOO narodili v roku 2002 a boli zapísané aj do Guinnessovej knihy rekordov.
 
Mláďatám sa v Košiciach darí nad očakávanie. Filip má dnes okolo 28 kíl, Máša zhruba o dve kilogramy menej. Papajú dvakrát denne vždy o 7.30 a 13.30 hod. Podľa vedúceho zoologického oddelenia ZOO Patrika Pastoreka majú pestrý jedálniček. Okrem ovocia ako je hrozno, slivky, jablká alebo hrušky nepohrdnú ani zeleninou. Na raňajky si vypijú liter kozieho mlieka. Na obed majú varené príkrmy. Ich základ tvorí ryža a kuracie mäso, ale aj varená ryba či strukoviny. Dvakrát do týždňa si pochutia aj na lososovom oleji. Ako sladký dezert majú občas aj detské piškóty.
 
Na prezentáciu nových obyvateľov ZOO prišiel aj primátor Košíc Jaroslav Polaček (nezávislý). "Teší ma, že sa Mášu a Filipa podarilo zachrániť a získali sme povolenia na to, aby mohli byť v našej ZOO. Som veľmi rád, že som ich mohol ten mesiac sledovať aj niekoľkokrát aj nakŕmiť. Želám im, aby tu boli šťastní a verím, že budú robiť radosť všetkým návštevníkom," uviedol. 
 
Primátor vyzval Košičanov, aby ju podporili svojou návštevou
 
Košická ZOO musela byť v rámci preventívnych opatrení pred šírením koronavírusu takmer tri mesiace zatvorená. To sa prejavilo aj na značnom poklese počte návštevníkov. Hoci počas letných prázdnin dosahuje návštevnosť nadpriemerné čísla, už teraz je zrejmé, že minuloročný rekord vyše 250 000 ľudí zostane neprekonaný.
 
"Som tu aj preto, lebo dnes nielen naša, ale všetky zoologické záhrady trpia z dôvodu pandémie. Tie výpadky finančné sú na tržbách naozaj obrovské. Počty návštevníkov sú zatiaľ o 40 percent nižšie, no verím, že sa tento výpadok do konca roka podarí zmierniť. Sme na dobrej ceste, a hoci tento rok bude ťažký, verím, že sa ZOO vráti do tých čísiel ako pred pandémiou. Košická ZOO má obrovský potenciál a je naozaj výnimočná. Ako primátor urobím všetko preto, aby sme neškrtali investície a každý rok mohli prinášať návštevníkom nové atrakcie, možnosti vzdelávania, pokoja, radosti a rekreácie. Máme pripravených aj viacero projektov, ktoré sa s pánom riaditeľom snažíme naštartovať a získať na nich aj financie z rôznych medzinárodných organizácií alebo eurofondov," tvrdí primátor.
 
Jaroslav Polaček vyzval všetkých Košičanov, že ak chcú, aby sa ZOO aj naďalej rozvíjala, najlepšou pomocou pre ňu bude, ak ju prídu navštíviť. "Chceme zoologickú záhradu udržať v dobrej kondícii aj v tomto ťažkom období, keď peniaze chýbajú. Ak Košičania prídu do ZOO, svojim vstupným podporia to, aby naše zvieratká mali tých správnych ošetrovateľov, ktorých dokážeme zaplatiť, a aby všetci jej obyvatelia dostali kvalitnú potravu. Budem preto veľmi rád, ak nás Košičania v tomto podržia."