Prejsť na obsah

Novou košickou dominantou bude 32-metrové ruské kolo

Tak toto sme tu ešte nemali! Zraky tisícok Košičanov ako aj návštevníkov Vianočných trhov v našom meste púta od začiatku týždňa nová atrakcia. Je ňou 32-metrov vysoké ruské kolo, ktoré mohli v predvianočnom čase doteraz poznať iba z iných európskych metropol. Od štvrtka, keď sa oficiálne začnú Košické rozprávkové Vianoce, sa “Košické oko” začne krútiť aj pre radosť ich návštevníkov na parkovisku medzi OD Dargov a hotelom DoubleTree by Hilton. 

V spolupráci partnerov zo súkromnej a verejnej sféry ako sú Rádio Košice, T-Systems Slovakia, U.S. Steel, mesta Košice, Košického samosprávneho kraja a organizácie Košice región turizmus bude jednou z dominánt tohtoročných Košických rozprávkových Vianoc ruské kolo. Jazda na ňom ponúkne návštevníkom jedinečný zážitok pri pohľade na naše rozsvietené historické centrum vrátane atraktívneho pohľadu na Dóm sv. Alžbety. 

Povolenie na zabratie verejného priestranstva vydalo mesto spolu s príslušnými orgánmi po podrobnom zvážení prísnych technických a bezpečnostných požiadaviek. Stavba ruského kola trvala štyri dni a v prevádzke bude od 5. decembra 2019 až do 6. januára 2020. Bezpečnosť a funkčnosť ruského kola potvrdzuje aj jeho nová revízna správa spred mesiaca. V spolupráci s Mestskou políciou budú okolo kolesa umiestnené zábrany, ktoré zabezpečia, aby sa do priestoru v blízkosti atrakcie nemohli dostať autá a nebola tak ohrozená prevádzka ani bezpečnosť návštevníkov ruského kola. Rovnako prevádzkovateľ súhlasil s obmedzením hlučnosti a s prispôsobením atrakcie celkovému dizajnu Košických rozprávkových Vianoc. 

Mesto s partnermi pomôže výťažkom z ruského kola dobrej veci

Po dohode s partnermi atrakcie poputuje časť partnerských príspevkov na charitatívnu zbierku “Primátorský punč”, ktorá každoročne pomáha ľuďom v núdzi. Predaj primátorského punču tvorí významnú časť charitatívnych aktivít v rámci Košických Vianoc. Výťažok sa v tomto roku rovným dielom rozdelí medzi Arcidiecéznu charitu Košice, Vysokošpecializovaný odborný ústav geriatrický sv. Lukáša v Košiciach, DOMKO - Domov sociálnych služieb v Košiciach a ETP Slovensko. Výťažok bude odovzdaný počas Novoročného koncertu mesta Košice 26. januára 2020.

“Už pred rokom som sa vyjadril, že Košické rozprávkové Vianoce potrebujú po 25 rokoch nový impulz. Z tohto dôvodu sme pripravili viacero noviniek. Nielenže budeme viac dbať na čistotu, poriadok alebo bezpečnosť návštevníkov, no pribudnú nám aj viaceré atrakcie ako je ruské kolo alebo verejné klzisko v Mestskom parku. Mimoriadne nás teší záujem viacerých partnerov podieľať na tejto atrakcii. Som rád, že myšlienka spolupráce a pomoci ľuďom v núdzi spojila organizácie zo súkromnej aj verejnej sféry, aby sme spoločne vytvorili jedinečný zážitok, ktorý v Košiciach doposiaľ návštevníci počas Vianoc nemali možnosť zažiť,” uviedol primátor mesta Košice, Jaroslav Polaček (nezávislý)

Vďaka príspevkom partnerov sa podarilo znížiť cenu vstupného pre návštevníkov Košických rozprávkových Vianoc na 4 eurá za jednu jazdu. Deti do 5 rokov sa odvezú zdarma, rodinné vstupné pre 4 osoby bude za zvýhodnenú cenu 15 eur. Navyše počas podujatia budú prebiehať súťaže o jazdy zdarma. Jedna jazda potrvá približne 5 minút. V kabínkach ruského kola sa naraz dokáže odviezť až 144 osôb.