Prejsť na obsah

Núdzový stav na Slovensku končí, do Košíc sa vracia život

Núdzový stav, ktorý bol na Slovensku vyhlásený v súvislosti s koronavírusom, sa končí v sobotu 13. júna. Návrh na jeho zrušenie schválila vláda na rokovaní 10. júna. K dátumu skončenia núdzového stavu v nedeľu 14. júna sa ruší pracovná povinnosť na zabezpečenie výkonu zdravotnej starostlivosti, zákaz uplatňovania práva na štrajk aj zákaz uplatňovania práva pokojne sa zhromažďovať.

Mimoriadna situácia vyhlásená uznesením vlády z 11. marca 2020 trvá naďalej aj po ukončení núdzového stavu. Na základe rozhodnutia ministerstva vnútra budú policajné kontroly pokračovať na hraniciach medzi Slovenskom a Poľskom. Hranice s Českou republikou, Maďarskom a Rakúskom už kontrolované nebudú.

Opäť fungujú detské kútiky aj poskytovanie sociálnych služieb

V poslednej fáze uvoľňovania sa otvorili detské kútiky v obchodných centrách a nočné podniky. S ukončením núdzového stavu sa uvoľňujú aj niektoré opatrenia v prípade poskytovateľov sociálnych služieb. Od začiatku júla sa povoľujú verejné zhromaždenia do 1000 ľudí. Na tento fakt už zareagoval aj košický Amfik svojim podujatím Letné kino v Amfiku. Takisto sa posledný júnový týždeň otvoria všetky školy. Napriek uvoľňovaniu opatrení odborníci zdôrazňujú, že v dodržiavaní hygienických opatrení by sme nemali poľavovať ani po tom, ako núdzový stav skončí.