Prejsť na obsah

Obľúbené "čéhačko" začne sezónu 1. júla

Mesto Košice mení po dnešnom schválení Krízovým štábom mesta režim prevádzky Centra prvého kontaktu na kúpalisku Červená hviezda. Podľa košického primátora Jaroslava Polačeka (nezávislý) nastala reorganizácia z dôvodu príprav na letnú prevádzku kúpaliska Červená hviezda, úspory finančných prostriedkov súvisiacich s každodenným zabezpečením chodu tohto Centra a ďalšími technickými príčinami.

Mestský podnik TEHO ako prevádzkovateľ „čéhačka“ bude potrebovať podľa slov svojho riaditeľa Jaroslava Tkáča zhruba tri týždne na to, aby mohol zabezpečiť všetko potrebné a získať povolenia od hygienikov na začatie letnej sezóny. Pozitívom je, že aj napriek veľkému nárastu nákladov spojených s prevádzkou košických kúpalísk, zostáva ich vstupné pre tento rok nezmenené.

Už od polovice júna sa budú môcť nedočkavci schladiť na ďalšom mestskom kúpalisku Rumanova, ktoré pre nich zároveň pripraví nový koncept relaxačnej zóny. Prví návštevníci sa na „čéhačku“ budú môcť okúpať v piatok 1. júla 2022. 

Dnes sa začína so sťahovaním 24 kontajnerov

Aj preto sa oddnes začína s postupným vypratávaním priestorov na „čéhačku“. Ako prvé príde v stredu večer na rad sťahovanie 24 kontajnerov na dočasné ubytovanie z parkoviska pred budovou Úradu práce sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Košiciach. Časť z nich sa presunie na neďaleké parkovisko pred budovou Eurobusu na košickej autobusovej stanici, kde doplnia tie súčasné.

„Museli sme k tomu pristúpiť aj kvôli tomu, že ÚPSVaR ako štátny orgán z rôznych dôvodov nesúhlasil s ďalšou prevádzkou na ich parkovisku. Sme radi, že napokon nám vyšla v ústrety súkromná spoločnosť. Na nový režim prevádzky nášho Centra pomoci by sme chceli „nabehnúť“ od budúceho týždňa, keď by priestory na „čéhačku“ opätovne prevzalo TEHO a mohlo tam začať s prípravou na letnú sezónu,“ skonštatoval splnomocnenec mesta Košice pre humanitárnu pomoc utečencom z Ukrajiny Roman Dohovič.

Ako ešte doplnil, centrum pomoci v súčasnosti využíva zhruba 300 ľudí denne. Núdzové prenocovanie v kontajneroch poskytujú každú noc priemerne 60-80 utečencom. Ich prílev je v súčasnosti konštantný, hoci vždy pred polnocou tam dôjde so železničnej stanice asi 30 ľudí. Aj vzhľadom k tomu, že počty utečencov sú nižšie ako tesne po začiatku ruskej agresie na Ukrajinu, v nasledujúcich dňoch sa o 40 percent zníži aj množstvo dobrovoľníkov a ďalšieho personálu, ktorí sa o nich v troch pracovných smenách starajú.