Prejsť na obsah

Od pondelka sa na košickom magistráte začne bezplatné testovanie na protilátky voči ochoreniu Covid-19

V pondelok 19. apríla od 12.00 hod. sa na prízemí magistrátu mesta Košice na Triede SNP 48 začne bezplatné testovanie na prítomnosť protilátok voči ochoreniu Covid-19. Testovanie v rámci klinickej štúdie Prevcoveast potrvá do piatku 30. apríla a bude sa ho môcť zúčastniť najviac 10 000 záujemcov. Mesto Košice k tomu poskytne svoje priestory a komplexný servis. Lekárska fakulta UPJŠ zabezpečuje odbornú stránku, má pripravených zdravotníkov, ktorí vykonajú testy a následne vyhodnotia výsledky ako aj pracovníkov, ktorí budú oboznamovať verejnosť s realizáciou štúdie.

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) pripomenul, že sa doposiaľ vykonalo viac ako pol milióna antigénových testov, čo sa stretlo s priaznivou odozvou a mesto v tom bude pokračovať až do konca apríla. „Úspešne sme v spolupráci s UPJŠ realizovali aj overovanie pozitívnych výsledkov antigénových testov PCR testami. Som veľmi rád, že teraz môžeme spolu rozbehnúť ďalšiu štúdiu na výskyt protilátok, ktorá sa doposiaľ v takomto rozsahu na Slovensku nerealizovala. Očakávame, že záujem o testovanie bude veľký. Tak ako boli všetci zvyknutí pri antigénových testoch, tak aj po tomto teste príde ľuďom SMS s výsledkom testu oboch protilátok."

Zúčastniť sa môžu len nezaočkované osoby

Cieľom výskumu je pochopenie tvorby protilátok voči novému koronavírusu, zistenie ich prítomnosti v populácii a skutočného výskytu tohto ochorenia v Košiciach a ich okolí. Výsledky pomôžu aj pri predikcii ďalšieho vývoja pandémie a definovaní rizikových skupín obyvateľstva. Testov na prítomnosť protilátok sa môžu zúčastniť osoby od 12 rokov. Ďalšou podmienkou je, aby doteraz neboli očkovaní a to ani prvou dávkou ktorejkoľvek vakcíny.

„Štúdia je určená pre ľudí, ktorí prekonali ochorenie Covid-19. Otestovať by sa mohli prísť aj tí, ktorí o tom, že mali Covid-19 možno ani nevedia, lebo sa u nich nevyskytli žiadne príznaky. Dokážeme to zistiť na základe prítomnosti protilátok IgM a IgG v organizme,“ informovala prednostka Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty UPJŠ Monika Halánová.

Dotazník a informovaný súhlas sa dá vopred stiahnuť a vyplniť

Testovacie miesto na magistráte bude otvorené od pondelka do štvrtka vždy medzi 12.00 – 17.00 hod. V piatok a cez víkend sa prevádzka predĺži od 9.00 – 17.00 hod. Pred testovaním nie je potrebné sa objednávať. Jeho účastník vypíše po príchode na magistrát mesta dotazník so svojimi osobným údajmi a zdravotným stavom a podpíše svoj informovaný súhlas k zapojeniu sa do tejto štúdie. Čas strávený na odberovom mieste sa dá skrátiť tak, že si záujemca stiahne a vyplní dotazník, resp. informovaný súhlas už doma a donesie ho so sebou. Potrebné dokumenty je možné stiahnuť si tu: https://korona.kosice.sk/protilatky/

Každému, kto splní podmienky, následne vyškolení zdravotníci odoberú kvapku krvi z bruška prsta a vykonajú rýchlotest. Výsledok bude do 15 minút zaslaný v SMS správe. Ak testovanému človeku vyjde negatívny výsledok, s najväčšou pravdepodobnosťou to znamená, že sa novým koronavírusom doposiaľ nenakazil alebo sa po prekonaní tohto ochorenia u neho nevytvorila alebo už nepretrváva dostatočná ochrana.

Po pozitívnom výsledku na IqM protilátky nasleduje PCR alebo antigénový test

V prípade pozitívnych výsledkov na jednotlivé druhy protilátok môže nastať viacero prípadov. Tie budú presne vysvetlené v informačnom letáku, ktorý dostane každý testovaný pri registrácii. Ak napríklad testovanému človeku vyjde test pozitívny na IgM protilátky, s najväčšou pravdepodobnosťou sa u neho v súčasnosti vyskytuje COVID-19. Dostane upozornenie, aby okamžite absolvoval antigénové alebo PCR testovanie a dodržiaval všetky protiepidemické opatrenia.

„Protilátky v tele sú takým komplexným systémom odpovede imunitného systému na infekciu. Populačné testovanie má veľký význam kvôli tomu, aby sme reálne zistili aká tá infekcia bola a ktoré skupina obyvateľov postihla. Získame veľmi cenné dáta, teraz je to na ideálny čas. Predpokladám, že na základe testov zachytíme aj ľudí, ktorí prekonali Covid-19, no vôbec o tom nemuseli vedieť. Budeme radi, ak príde aj čo najviac rodín, pretože práve tam sa nový koronavírus šíri aj od bezpríznakových ľudí, ktorí môžu priniesť infekciu do domácnosti,“ skonštatoval prednosta kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach a člen Ústredného Krízového štábu SR Pavol Jarčuška. 

Dodal ešte, že ak sa by záujem Košičanov prevýšil počet 10 000, zvážia možnosť rokovaní s vedením Štátnych hmotných rezerv o uvoľnení ďalších takýchto testov do Košíc.

Do konca apríla pokračuje činnosť troch veľkokapacitných odberných miest zriadených mestom Košice

Mesto Košice zároveň aj naďalej vykonáva bezplatné antigénové testovanie na svojich troch veľkokapacitných odberných miestach na magistráte, v Amfiteátri a ulici Milosrdenstva. Detaily o ich prevádzkových časoch je možné nájsť na stránke korona.kosice.sk. Počas trvania klinickej štúdie na zistenia protilátok budú vytvorené dva koridory na vstupe na Magistrát mesta. Jeden budú môcť využívať záujemcovia o túto štúdiu. Cez vedľajší pôjdu tí záujemcovia, ktorí sa chcú „klasicky“ otestovať na ochorenie Covid-19.