Prejsť na obsah

Od pondelka začnú v Košiciach opätovne fungovať parkovacie automaty

Od pondelka 6. mája môžu Košičania a návštevníci mesta opäť využívať pri platbe za parkovanie hotovosť. Stane sa tak len 7 týždňov po tom, čo predchádzajúci prevádzkovateľ parkovania v našom meste vypol a prelepil čiernou páskou všetky svoje parkovacie automaty vrátane tých na závorových parkoviskách. Odvtedy bolo možné zaplatiť za odstavenie auta na spoplatnených miestach iba elektronicky cez SMS, prostredníctvom QR kódu alebo webovú stránku parking.kosice.sk.

"Kým predchádzajúce vedenie mesta myslelo skôr na záujmy súkromnej bratislavskej spoločnosti  než na Košičanov, my sme naopak sľúbili, že parkovaciu politiku zmeníme tak, aby z nej malo úžitok najmä naše mesto. Nie je to ľahký súboj, ale som rád, že ho spolu s mojim tímom úspešne postupne zvládame. Peniaze za parkovanie majú ísť do kasy mesta a následne môžu byť investované do jeho rozvoja a opráv ciest. Z pohľadu mesta a jeho obyvateľov je to veľmi dôležité,” uviedol primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý).

Aj v súvislosti s blížiacimi sa MS v hokeji a začiatkom letnej turistickej sezóny mesto hľadalo aj možnosti ako vyhovieť motoristom, ktorí preferujú hotovostnú platbu. Vedenie v spolupráci s Mestskou políciou začalo v uplynulých dňoch inštalovať do ulíc pôvodné parkovacie automaty, ktoré motoristi využívali v minulosti ešte pred príchodom spoločnosti EEI.

Automaty z roku 2008 bolo potrebné repasovať, vymeniť poškodené diely, natrieť a osadiť do zeme. Momentálne funguje 26 pôvodných parkomatov, v nasledujúcich dňoch k nim pribudne ďalších 19 kusov. Jednotková cena za sfunkčnenie a osadenie automatu nepresiahla 700 eur. Je to len necelých 10 percent zo sumy, koľko by stála kúpa nového parkovacieho automatu. Navyše až desať parkomatov využíva solárne panely. Budú tak môcť fungovať bez vlastného pripojenia na zdroj elektrického prúdu.

Primátor Polaček: Som hrdý na všetkých, vďaka ktorým sme to tak rýchlo dokázali

"Teraz sme urobili ďalší krok pre všetkých tých, ktorým z rôznych dôvodov nevyhovovalo platenie parkovného prostredníctvom SMS správ, webstránky parking.kosice.sk alebo cez QR kódy. Nehovorím, že je to vzhľadom na ich vek úplne ideálne riešenie, ale nie sme jediní v Európe, kto využíva takýto druh parkomatov. Stále budeme hľadať novšie riešenie, nesmie byť však pre mesto finančne príliš náročné. Chcem poďakovať všetkých našim zamestnancom, ktorí sa na zmenách podieľali. Od myšlienky po realizáciu a opätovné spustenie ubehol rekordne krátky čas a som hrdý, že sme to všetci spolu tak dobre zvládli," skonštatoval primátor.

Kvôli opätovnému spusteniu parkomatov sa na aprílovom rokovaní mestského zastupiteľstva muselo pristúpiť k zmene Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta Košice č. 157 o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzenom území mesta Košice. Na návrh námestníka primátora Marcela Gibódu (nezávislý) pribudlo do VZN nové ustanovenie. To umožňuje akceptovať platbu za parkovné aj na vydaný lístok z parkomatu, ktorý neobsahuje evidenčné čísla vozidla. Parkovacie lístky totiž týmito údajmi nedisponujú.

Minimálne parkovné bude 25 centov

Nainštalované parkomaty budú mať aj informačné tabule. Motoristom poskytnú v slovenčine a čiastočne aj v angličtine informácie o parkovaní a o všetkých možnostiach platby vrátane QR kódu a SMS parkingu. Takisto tam bude presne určený čas cez deň, počas ktorého je potrebné platiť za parkovanie a ceny za parkovné. Tie sa budú odvíjať v závislosti od dĺžky parkovania a konkrétneho tarifného pásma.

Minimálna cena za každých začatých 30 minút sa bude pohybovať od 25 centov v tarifných pásmach 3 a 4. V tarifnom pásme 2 sa za parkovné bude platiť minimálne 50 centov a v tarifnom pásme 1 to bude 75 centov. Parkomaty nevydávajú peniaze, preto je potrebné si pripraviť presnú sumu podľa toho na aký dlhý čas chcete parkovať.

V uliciach mesta sú momentálne dva druhy parkovacích automatoch. Pôvodné nefunkčné od predchádzajúceho prevádzkovateľa a repasované patriace mestu. Motoristi ich rozlíšia aj podľa toho, že na mestských parkomatoch budú dočasne osadené vlajočky. Vedenie mesta v piatok zaslalo spoločnosti EEI list, aby v čo najkratšom možnom termíne odstránili svoje nefunkčné parkomaty.

 

Zoznam 45 parkomatov v Košiciach, v ktorých bude možné platiť za parkovanie hotovosťou

Alžbetina 32

Baštová 6

Festivalové námestie, rampa

Grešákova 1, 6 a 10

Hlavná 1 (pri Hiltone) a 2 (pri Dargove)

Hutnícka 8

Jumbo centrum, rampa

Kasárenské námestie, rampa

Kasárenské námestie 3

Kováčska 21 a 41 a 51

Krmanova 1 a 2

Masarykova 22

Mäsiarska 6, 26, 40 a 60

Mlynská 26

Mojmírova 3

OC Astória, rampa

OD Merkúr

Orlia ul., rampa

Poštová 11

Puškinova 1 a 6

Rooseveltova 12 a 20

Staničné námestie 1, 2 a pri kúpalisku ČH

Strojárenská 2 a rampa

Štefánikova 6 a 50

Tajovského 7 a 13

Timonova 2 a 21

Zbrojničná 1 a 2.