Prejsť na obsah

Okolie Urbanovej veže rozvonia v utorok Košický Makovník 2024

Čo sa stane, keď dáme dokopy mak, múku, kryštálový cukor, vajcia, soľ, droždie, sušené mlieko, škoricu a strúhanku? Šikovné ruky pekárov a pekárok z košického Vamexu upečú 90-metrový makovník. Ten bude v utorok od 15.00 hod. na námestí pri Urbanovej veži na Hlavnej najväčšou atrakciou zajtrajšieho programu jubilejného 30. ročníka osláv Dňa mesta Košice.

Obnovená tradícia podávania makovníka, na ktorom si v utorok pochutia Košičania a návštevníci centra mesta, symbolizuje tradíciu, ktorú počas úvodných ročníkov osláv zaviedol vtedajší primátor mesta Rudolf Schuster. V roku 1996 symbolizoval zhruba 627-metrový makovník každý rok od roku 1369, keď kráľ Ľudovít Veľký udelil mestu Košice prvú erbovú listinu v Európe. Každý nasledujúci rok sa potom makovník predlžoval o ďalší meter. V minulosti sa zvykli do cesta zapekať rôzne prekvapenia ako napríklad šperky. Tentoraz sa upečie len klasický makovník.

Dĺžka makovníka pripomína vek Rudolfa Schustera

„Tohtoročný makovník bude mať dĺžku 90 metrov. Už sa naň spolu s Košičanmi veľmi tešíme. Pripomenieme si ním tohtoročné jubileum pána prezidenta Rudolfa Schustera, ktorý v januári oslávil 90 rokov. Viackrát sme sa s ním rozprávali o oslavách Dňa mesta a poradil nám ako to máme robiť čo najlepšie a prezentovať aj krásne a dobré veci, ktoré v rámci investičných projektov robíme pre skvalitnenie života v Košiciach. Ďakujem aj sponzorom, vďaka ktorým by nebolo možné upiecť nielen tento makovník, ale ani zorganizovať celé oslavy,“ uviedol košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Okrem Košického makovníka 2024 prinesie utorok v centre mesta aj ďalšie zaujímavé podujatia v rámci osláv Dňa mesta ako je napríklad Trh tradičných remesiel, Stavanie mája, alebo ďalšie. Bližšie informácie o ďalších programoch osláv nájdete na tomto linku: www.denmestakosice.sk