Prejsť na obsah

Organizátori maratónu si pochvaľujú pomoc mesta pri príprave maratónskej trate

Rekordnému počtu viac ako 14 500 maratóncov, ktorí sa prihlásili na 96. ročník košického Medzinárodného maratónu mieru (MMM), ostáva už len niekoľko dní do chvíle, keď sa v prvú októbrovú nedeľu postavia na štart najstaršieho maratónu v Európe a tretieho najstaršieho na svete.

Na podnet primátora mesta Jaroslava Polačeka (nezávislý) sa uskutočnili štyri kontrolné dni, aby košická maratónska trať bola čo najlepšie pripravená na rekordný počet účastníkov, ale aj množstvo fanúšikov a návštevníkov Košíc. 

Počas všetkých kontrolných dní primátor spolu s ďalšími zainteresovanými zamerali svoju pozornosť na Hlavnú ulicu a Námestie Maratónu Mieru, okolie Námestia osloboditeľov, Južnú triedu, Jantárovú ulicu, rekreačný areál Anička ako aj na ďalšie úseky, kadiaľ maratónci pobežia. Snahou vedenia mesta v spolupráci s organizačným výborom MMM bolo, aby sa samotní bežci cítili bezpečne a príjemne. Ich prioritou taktiež bolo aj to, aby sa ani návštevníci mesta a fanúšikovia, ktorí budú povzbudzovať pri trati, nemuseli pozerať na hrdzavé ploty, poškodenú zeleň a chodníky. 

Najvážnejšími zistenými nedostatkami boli výtlky na cestách, popraskaný asfalt na chodníkoch, chýbajúce obrubníky či zeleň. Organizátori maratónu poukázali aj na problém s povrchom maratónskej „otočky“ na Hlavnej ulici (križovatka Hlavná – Pribinova – Rooseweltova), ktorej povrch tvoria tzv. „mačacie hlavy“.

Asfalt na maratónskej otočke "mačacie hlavy" nenahradil

Ešte počas prvého kontrolného dňa padol návrh, aby sa dlažba na maratónskej otočke na križovatke Hlavná – Pribinova – Rooseveltova kvôli bezpečnosti účastníkov nahradila asfaltom. S takýmto riešením primátor nesúhlasil, keďže podľa jeho slov by Hlavná ulica nemala byť pokrytá asfaltom, ale zaslúži si, aby tam aj naďalej zostal kus košickej histórie. Na jeho návrh sa napokon „mačacie hlavy“ vybrali, očistili a boli vložené späť do podložia. 

Riaditeľ Medzinárodného maratónu mieru Branislav Koniar počas dnešného kontrolného dňa netajil maximálnu spokojnosť s doterajšou spoluprácou s vedením mesta.

„Urobilo sa toho pomerne veľa, ostali už len veci, ktoré sú skôr kozmetického charakteru. O týždeň budeme ťahať na maratónskej trati modré čiary, dočistia sa úseky, ktoré boli opravené, veríme, že v budúcom roku budeme v tomto pokračovať. Tieto stretnutia priniesli svoje ovocie, máme celkom dobre zmapovaný každý kilometer maratónskej trate. Myslím si a dúfam, že nás v nedeľu šiesteho októbra nič neprekvapí. Presne o týždeň sa chystáme na veľkú výstavbu dvoch peších nadchodov a štartovacej brány na Hlavnej ulici. Čo sa týka našej súčinnosti s vedením mesta, stretávame sa pravidelne a v hojnom počte, prešli sme spolu každý meter trate, tie výstupy spolupráce sú veľmi dobre viditeľné. Bolo to síce časovo veľmi náročné, ale malo to svoj zmysel. Takže z našej strany maximálna spokojnosť,“ zhodnotil B. Koniar.

„Pán Koniar sa usmieval keď hodnotil našu doterajšiu spoluprácu, čo je pre mňa veľmi príjemné. Postupne sa snažíme urobiť všetko na čom sme sa dohodli, sú pred nami už len drobné opravy na asfalte, možno nejaký chodník, možno ešte niečo treba natrieť, aby naozaj aj ten vizuál celého nášho mesta pre návštevníkov a samozrejme i bežcov bol čo najpríjemnejší. Budúci týždeň bude už len o tom že maratónsky klub ide stavať, a budeme celý týždeň vidieť aj ich novinky, ktoré priniesli pre nás všetkých v rámci tohto krásneho športového festivalu, na ktorý sa všetci tešíme,“ uviedol J. Polaček, ktorý sa v rámci MMM aktívne zapojí ako bežec na pol maratónskej trati. Hovorí, že síce kvôli množstvu pracovných povinností nemal veľa času na tréning, ale keďže dal tento prísľub, pôjde do toho.