Prejsť na obsah

Oslava veľkého životného jubilea historika Ondreja R. Halagu v košickej Historickej radnici

Oslava narodenín vedca, ktorý veľkú časť svojho výskumu i svojej tvorby venoval predovšetkým dejinám Košíc a východného Slovenska prebehla v príjemnej atmosfére, v kruhu kolegov, priateľov, známych a príbuzných O. Halagu. Profesor Halaga, ako člen Poľskej akadémie vied a umení, si na milej slávnosti vypočul aj text pozdravného listu, ktorý v mene jej vedenia prečítal vedúci katedry histórie Katolíckej univerzity v Ružomberku PhDr. Pavol Mačala, CSc.

Prof. PhDr. Ondrej R. Halaga, sa narodil 4. 3. 1918 v Lipovci na východnom Slovensku.
Gymnázium absolvoval v Prešove. Na Bratislavskej univerzite v roku 1945 ukončil štúdium histórie a nemeckého jazyka. Doktorát získal na Masarykovej univerzite v Brne. Je špecialistom na dejiny východného Slovenska, hlavný dôraz kladie na postavenie mesta Košice. Bol pedagógom, tvorcom vedeckého, umeleckého a literárneho zázemia v Košiciach.
Je autorom vyše päťsto vedeckých a vedecko-populárnych prác, zameraných na dejiny slovensko-poľsko-ruských vzťahov, kultúrne otázky východného Slovenska, stredoveké dejiny a vývoj miest. Pracoval ako redaktor a zakladateľ košického denníka Demokrat, časopisu Východoslovenský akademik. Bol zakladateľom Spolku východoslovenských akademikov. Pracoval aj ako riaditeľ Archívu mesta Košice, od r. 1961 bol pracovníkom SAV. Bol tiež organizátorom a popularizátorom Slovenskej historickej spoločnosti. V r. 2001 získal titul Dr. h. c. – ako prvý Doktor honoris causa na Slovensku. Je členom Poľskej akadémie vied a umení so sídlom v Krakove. K jeho najznámejším prácam patria diela ako: Pakty vzájomnosti obchodných stredísk Krakova a Košíc, Ke -1988, Košice – Balt, Ke 1975, Počiatky Košíc a zrod metropoly, Ke 1992, atď. Stovky vedeckých prác publikoval v našich a nemeckých odborných časopisoch, najčastejšie v spoločenskovednom zborníku Vsl. Múzeum Košice: Historica Carpatica. V súčasnosti pripravuje do tlače obsiahle súborné dielo Memorabilia z Európy a vlasti.

Text pozdravného príhovoru, ktorý predniesol primátor mesta Košice Ing. František Knapík:

Dámy a páni, vážení prítomní,
náš vzácny a drahý jubilant!

Veľký spisovateľ Dostojevskij v jednom zo svojich diel napísal, že Kolumbus nebol šťastný vtedy, keď objavil Ameriku, ale vtedy, keď ju hľadal. Čo všetko musí človek prežiť, zistiť, spoznať, preskúmať, aby mohol o sebe povedať, že je historikom? Koľko kníh a dokumentov musí prelistovať, koľko archívov preštudovať? Koľko faktov akceptovať a koľko dohadov potvrdiť, aby sa dejiny ľudstva dali spojiť do jednej pevnej reťaze? Áno, je to sizyfovská práca, pretože v historickej vede niet definitívy. Nové skutočnosti a objavy posúvajú naše poznanie vždy ďalej, odhaľujú nové súvislosti a tak sa úsilie historika stáva v podstate nekonečným procesom hľadania. Historik je večným hľadačom pravdy, ktorú asi nikdy neodhalí celú, ale v konečnom dôsledku prispieva, svojim osobným dielom, k jej poznaniu.

Dámy a páni,

je pre mňa cťou privítať dnes v týchto symbolických priestoroch, pripomínajúcich dávnu a slávnu históriu nášho mesta, vzácneho človeka, vedca, historika, Košičana Prof. PhDr. Ondreja R. Halagu. Pri príležitosti jeho vzácneho životného jubilea si pripomeňme, že to bol práve profesor Halaga, ktorý vniesol do dejín mesta Košice nové svetlo a nové poznanie. Jeho výskumy a závery sa stali zdrojom poučenia a východiskom pre mnoho mladších bádateľov a Košičanom pomáhajú vytvárať pocit identity s mestom, ktoré je ich domovom. Ako znalec východného Slovenska, tvorca vedeckého i literárneho zázemia v Košiciach, autor vyše päťsto vedeckých prác a vedecko-populárnych statí zameraných na stredoveké dejiny nášho regiónu predstavuje tiež osobnosť zdravého lokálpatriota, ktorý nikdy nezaprel svoje východoslovenské korene. Profesor Halaga zanietene skúmal počiatky Košíc aby vydal ohromujúce historické svedectvo o zrode metropoly Cassovia Superrioris. Všímal si tradičné väzby medzi mestami v našom regióne i v cezhraničnom kontexte, preskúmal dávne a veľmi úzke, jedinečnou dohodou spečatené obchodné vzťahy medzi Krakovom a Košicami, ale stihol byť tiež redaktorom košického denníka Demokrat, zakladateľom časopisu Východoslovenský akademik, zakladateľom spolku východoslovenských akademikov, priekopníkom obnovy vysokoškolskej tradície v Košiciach, pedagógom, vedeckým pracovníkom SAV, členom Poľskej akadémie vied a umení, organizátorom a popularizátorom Slovenskej historickej spoločnosti... No žiaľ stal sa aj obeťou represii bývalej KSS a útokov bývalej československej Štb v minulom totalitnom režime.

Dámy a páni,

bolo by veľmi ťažké zhrnúť v jednom príhovore celý doterajší pestrý a vzácny život prof. Halagu, ktorý sa v týchto dňoch dožíva svojich deväťdesiatych narodenín. Zhodnotiť deväť desaťročí plodného života je možno ťažké, ale v prípade nášho jubilanta radostné poslanie. Určite prídu autori, ktorí sa o to pokúsia, verím, že na väčšej ploche a možno i s väčším úspechom ako my v tejto chvíli.

Vážený pán profesor, vážený pán doktor honoris causa,

dovoľte mi na záver popriať Vám ešte veľa krásnych chvíľ s vašou milovanou históriou, zdravie a šťastie v kruhu vašich priateľov a obdivovateľov!