Prejsť na obsah

Oslavy 20. výročia novembrových udalostí

Oslavy 20. výročia Novembra 1989 pokračovali v utorok, 17. novembra 2009 viacerými podujatiami. Krátko popoludní položil primátor mesta František Knapík, predstavitelia Konfederácie politických väzňov a zástupcovia ďalších organizácií a inštitúcií kytice a zapálili spomienkové sviece pri Pamätníku obetiam komunizmu v rokoch 1945 – 1989, ktorý je inštalovaný na Hlavnej ulici č. 64. „Vzdávam hold všetkým, ktorí skôr ako prišiel slobodný 17. november pred dvadsiatimi rokmi, boli prenasledovaní, mučení, popravení. Túto symbolickú tabuľu, pri ktorej sa stretávame už viac ako desať rokov, by sme bez 17. novembra osadiť nemohli. Zaznamenať a odovzdať posolstvo súčasnej, ale aj budúcim generáciám, o tom, čo sa už nesmie zopakovať je naša povinnosť, zodpovednosť a náš spoločný odkaz v mene tých, ktorí tu s nami dnes byť nemôžu,“ povedal vo svojom príhovore primátor mesta František Knapík.

O 16-tej hodine sa na pódiu pri archeologickom komplexe Dolná brána konal koncert pod názvom Pieseň o slobode, v ktorom účinkoval Marián Čekovský so svojou skupinou a hosťami. Primátor Košíc pozdravil divákov i účinkujúcich a v krátkom príhovore akcentoval význam slobody prejavu, ktorú mnohí prednovembroví hudobníci nemali. V priestoroch komplexu Dolná brána sa o 17-tej hodine uskutočnilo otvorenie výstavy fotografií o novembrových udalostiach r. 1989, ktorú zorganizovala MČ Košice – Krásna.

Súčasťou programu osláv 20. výročia Nežnej revolúcie bola aj svätá omša za obete totalitného režimu, ktorá sa uskutočnila o 18-tej hodine v Dóme sv. Alžbety. Večerný program naplnili dve podujatia, o 19-tej hodine otvorili výstavu projektu spomienok na rok 1989 a to čo bolo predtým a potom, ktorá má názov Môj 17. november. Výstava je inštalovaná v priestoroch objektu Kasárne Kulturpark a pripravil ju tím EHMK. Vystavené „artefakty" tvoria rozličné predmety, ktoré sa viažu na revolučné dni roku 1989, a ktoré poskytli obyvatelia nášho mesta. Už o pol hodinu neskôr sa začala v priestoroch veľkej sály v Historickej radnici Jazzová omša autora Jaromíra Hniličku. Dielo predniesol Orchester Gustáva Broma pod taktovkou dirigenta Vlada Valoviča a Slovenský spevácky zbor Adoremus pod vedením zbormajstra Dušana Billa.

V rámci osláv 20. výročia Novembra 1989 sa uskutočnilo počas dvoch dní viacero podujatí vrátane odhalenia pamätnej tabule, stretnutia protagonistov novembrových dní s primátorom mesta, otvorenia viacerých výstav, koncertov a iných spoločenských podujatí. Súčasťou programu bola aj konferencia 20 rokov slobody, ktorá sa uskutočnila v pondelok 9. novembra v aule Teologickej fakulty Katolíckej univerzity v Košiciach. Viaceré podujatia v rámci osláv organizovalo mesto Košice v spolupráci s ďalšími partnermi. Celkové náklady, ktoré vynaložilo na program osláv samotné mesto sú približne 8400 eur (cca 253 tis. Sk). V tejto sume sú zahrnuté náklady na výrobu pamätnej tabule, koncert a ďalšie.