Prejsť na obsah

Oslavy dnešného 650. výročia udelenie erbu mestu Košice spestrilo aj odhalenie pamätnej tabule a vydarené divadelné predstavenie na Hlavnej

Na deň presne pred 650 rokmi bola Košiciam ako prvému mestu v Európe udelená vôbec prvá erbová listina - armáles. Dnes je to zároveň aj 25 rokov odkedy na počesť tejto významnej historickej udalosti slávime Dni mesta Košice.

Udelenie erbovej listiny pre naše mesto 7. mája 1369 uhorským kráľom Ľudovítom Veľkým pripomína od dnešného popoludnia aj pamätná tabuľa na priečelí Historickej radnice v centre mesta. Pamätnú tabuľu zhotovil dnes už nebohý akademický sochár Arpád Račko. Podobná tabuľa je už 10 rokov aj na hrade Diósgyőr pri maďarskom Miškolci, na ktorom Ľudovít Veľký vydal Košičanom erbovú listinu.

Tabuľa má po stranách nápis v slovenčine, maďarčine, angličtine a francúzštine - Kráľ Ľudovít Veľký ako prvému mestu v Európe udeľuje erb mestu Košice v Diósgyőri 7. 5. 1369. "Naše európske prvenstvo chceme dať na známosť širokej verejnosti aj odhalením pamätnej tabule," uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).

Podľa predsedu heraldickej komisie Ministerstva vnútra SR Ladislava Vrtela je 650. výročie udelenia erbu Košiciam sviatkom nielen pre slovenskú, ale aj pre európsku heraldiku.

"Košické prvenstvo si zaslúži veľkú pozornosť. Oprávnený je aj obdiv k tomu, že Košice si pestujú kult svojho erbu a je z toho cítiť hrdosť. Erb je modifikáciou rodového erbu kráľa Ľudovíta Veľkého, čo nie je bežné a dá sa to chápať ako prejav blízkeho vzťahu k tomuto mestu," povedal médiám .

Do Košíc prišiel aj uhorský kráľ Karol Veľký

Súčasťou utorkového programu Osláv dňa mesta bolo v utorok aj divadelné predstavenie v centre pod názvom "Kráľ Ľudovít Veľký je tu..." To bolo rekonštrukciou udalostí spred 650 rokov a stovky divákov na Hlavnej ulici si mohli na pódiu, ale aj počas sprievodu mestom pozrieť aj "živého" kráľa Ľudovíta Veľkého a spolu s vtedajšími mešťanmi, rytiermi a ďalšími dobovými postavami.  

„Mešťania Košíc prichádzajú k tebe, kráľ, s jednou prosbou. Robia s tým veľké tajnosti, vraj ide o niečo neobvyklé,“ vypočul si Ľudovít Veľký aj po 650 rokoch rovnaké slová od Košičanov, ktorí ho aj tentoraz žiadali o udelenie erbu.

O netradičný zážitok pre "novodobých" Košičanv sa postarali Castellum Cassovia, Via Cassa a Haliganda. Ich členovia si pripravili pekné divadelné predstavenie, ktoré spestril aj jarmok s rôznymi druhmi tovaru, ktorý bol príznačný pre vtedajšie trhy.

Na záver utorkového programu Dní mesta Košice viceprimátorka Lucia Gurbáľová (KDH) vyhodnotila aj výtvarnú súťaž pre deti Nakresli erb pre svoje mesto.