Prejsť na obsah

Paneurópska únia v Košiciach

Konferencia Paneurópskej únie vyvrcholila prijatím členov Valného zhromaždenia primátorom mesta Františkom Knapikom v historickej radnici. Skupinu viedol medzinárodný prezident Paneurópskej únie Alain Terrenoir.
„Európa pre nás ešte nie je hotovou realitou. Je pre nás nádejou, i keď komplikovanou. Vaša bezpečnosť je pre nás dôležitá a sme radi, že únia tvorí silné hnutie v tomto regióne," dodal A. Terrenoir.

Európsky rok medzikultúrneho dialógu, príprava na voľby do Európskeho parlamentu v roku 2009, zavedenie Eura na Slovensku, ako aj smerovanie paneurópskeho hnutia v budúcnosti boli ťažiskom 18. Valného zhromaždenia Paneurópskej únie, o ktorých sa rokovalo 13. a 14. júna v Košiciach.
„Usporiadaním tejto konferencie v našom meste ste vyslali veľmi dobrú správu a jasný signál o tom, že bezproblémové zavádzanie eura na Slovensku je prioritou nielen vlády, ale aj predstaviteľov európskych organizácií," povedal F. Knapík.

Paneurópska únia vznikla v roku 1923 a hovorí sa jej aj staršia sestra EÚ. Od svojho vzniku šíri myšlienky tolerancie a spolupráce medzi európskymi národmi. Čestným predsedom Paneurópskej únie je Otto von Habsburg.