Prejsť na obsah

Partnerské vzťahy

V oblasti partnerských vzťahov miest sme zrealizovali pilotný projekt partnerstva medzi Košicami a mestom Vysoké Tatry ako vzorový projekt konkrétnej, živej spolupráce partnerských miest. Na základe podpísaného Memoranda o spolupráci sme rozvinuli spoluprácu v týchto oblastiach :
Oblasť cestovného ruchu
V spolupráci so združením cestovného ruchu mesta Vysoké Tatry / ZCR VT / a mestom Vysoké Tatry sa pripravuje projekt Malá jantárová cesta na podporu cestovného ruchu v mestách Košice a Vysoké Tatry. Predmetom projektu je prilákať návštevníkov Vysokých Tatier spočiatku na jedno a dvojdňové poznávacie zájazdy Košíc a okolia a vytvoriť z Košíc destináciu cestovného ruchu a turizmu. Na podporu tohto projektu iniciuje RMaK v spolupráci s agentúrami cestovného ruchu vznik košického združenia aktívneho cestovného ruchu / KOZAC /.
Oblasť propagácie a reklamy
Mesto Košice darovalo mestu Vysoké Tatry dve panoramatické tabule, ktoré sú umiestnené na Štrbskom Plese a v Tatranskej Lomnici s výrazným dvojjazyčným nápisom a erbom mesta.
Tabule počas letnej sezóny v roku 2006 videlo a informáciu o Košiciach si zafixovalo viac ako 500 000 zahraničných a domácich návštevníkov.
V propagačnom bulletine ZCR VT dostalo mesto Košice priestor na propagáciu na dvoch stranách a letný a zimný bulletin tohto združenia sa distribuuje v 200 tisícovom náklade.
Pripravuje sa propagácia mesta Košice na informačných tabuliach v meste Vysoké Tatry a infokioskoch.
Dňa 23.09.2006 o 12.00 hod. primátor mesta Košice František Knapík spolu s primátorom mesta Vysoké Tatry zdolali Gerlachovský štít a na Gerlachu zaviala košická vlajka ako symbol mesta, zdolávajúceho vrcholy a prekážky na ceste k priaznivej povesti – goodwilu mesta.
V oblastiach výmeny informácií, sociálnej a školskej oblasti sú pripravené projekty užšej spolupráce medzi mestom Košice a mestom Vysoké Tatry.
Ďalším projektom, ktorý je pripravený a môže byť realizovaný je projekt Pentapolitana – oživenie spolupráce miest Košice, Prešov, Sabinov, Bardejov a Levoča na základe historickej tradície už v duchu modernej európskej spolupráce.
Vyššie spomínaný projekt Malá jantárová cesta je o turizme v rámci osi sever – juh a zahŕňa mestá Krakov, Zakopané, Tatranská Bukowina, Vysoké Tatry, Košice, Miškolc a Budapešť.
Cieľom je revitalizovať spoluprácu s Krakovom a Budapešťou a na celej trase vytvoriť turistickú cestu, známu v celej Európe.

Spracoval: Peter Neuwirth