Prejsť na obsah

Piaty deň osláv Dňa mesta Košice

Piaty deň osláv Dňa mesta Košice otvoril vo vestibule Magistrátu mesta Košice tretí ročník Primátorskej kvapky krvi, ktorý sa koná súbežne s Kvapkou krvi pre detskú onkológiu. Primátorská kvapka krvi pokračuje do 7. mája do 12.00 hod

Behom podporia krízové Centrum Dorka v Košiciach
Program osláv Dňa mesta Košice sa nesú aj v duchu solidarity a pomoci iným ľuďom, ktorí pomoc potrebujú. Jedným z charitatívnych podujatí je aj VSE City Run, ktoré sa uskutoční 6. mája. Je to už druhý ročník a organizujú ho spoločnosť Progress Promotion Košice, spol. s. r. o. a Mesto Košice v spolupráci s distribučnou spoločnosťou Východoslovenská energetika (VSE). „ Náš slogan znie: bežíme za každého počasia. Podujatie prinesie prospech nielen deťom z krízového Centra Dorka v Košiciach, ale aj všetkým účastníkom, ktorí sa zapoja do spoločného behu. Pripravili sme pre nich totiž odmenu v podobe tomboly. Hneď po dobehnutí bežcov do cieľa bude nasledovať žrebovanie o zaujímavé ceny," informoval na tlačovej konferencii zástupca organizátora Branislav Koniar. Bežci môžu okrem iného vyhrať aj dve spiatočné letenky do Bratislavy či pobytový rodinný poukaz pre 4 osoby na dve noci v hoteli Seasons, ktorý sa nachádza v areáli Aquacity, čím budú mať automaticky bezplatný vstup do aquazóny. Podľa slov Branislava Koniara sa zatiaľ do zápolenia prihlásilo 700 štartujúcich. Na trať sa okrem športovcov z košických športových klubov, žiakov základných a stredných škôl, postaví napríklad aj generálny riaditeľ VSE Norbert Shürmann, riaditeľka EHMK 2013 Zora Jaurová, olympijské reprezentantky v atletike sestry Velďákové, speváci Marián Čekovský a Igor Timko, herečka Viki Ráková a viceprimátor mesta Košice Marek Vargovčák. „Som rád, že toto podujatie, ktoré sleduje dosiahnutie vyššieho cieľa, je zaradené v programe osláv Dňa mesta Košice. Čo sa týka mojej prípravy, po minulom ročníku môžem skonštatovať, že okruh zabehne aj netrénovaný človek," vyjadril sa počas tlačovej konferencie Marek Vargovčák.

Organizátori veria, že bežci zabehnú v čase od 10. hodiny do 18. hodiny na fitnespáse 80 kilometrov. Popoludní o 17. hodine čaká na účastníkov VSE City Run ešte štvorkilometrový beh ulicami historického centra. Záujemcovia sa môžu prihlásiť cez internetovú stránku www.cityrun.sk alebo v deň behu priamo pri Dolnej bráne od 14. hod., kde sa budú vydávať štartovné čísla. Dospelí zaplatia dve a deti i mládež jedno euro. Výťažok podujatia je určený pre krízové centrum Dorka. Spoločnosť VSE za každý odbehnutý meter zaplatí päť eurocentov. „Ako veľká spoločnosť preberáme zodpovednosť za sociálny rozmer podujatia. Tridsaťpäť našich zamestnancov bude v tento deň vykonávať aj rekonštrukčné a pomocné práce v Centre Dorka," uviedol na okraj akcie generálny riaditeľ VSE Norbert Shürmann.

Gradovať správnu atmosféru budú počas dňa aj finalista súťaže Eurovision Song Contest hudobná skupina Smola a Hrušky, kapely Los Massakeros a Trio Marcina Wyrostka, ako aj viaceré detské spevácke a tanečné predstavenia, ktoré spoluorganizuje nadácia Úsmev ako dar. Vlani sa do prvého ročníka VSE City Run zapojilo 437 ľudí a výťažok z podujatia v sume 136 500 korún dostala škola pre zdravotne postihnuté deti na Opatovskej ceste v Košiciach.

Festival fyziky
Aj veda môže byť zábavná. Presvedčiť sa o tom mohli nielen nadšenci fyziky, ale aj zvedavci, ktorí sa pristavili pri stánkoch Slovenskej akadémie vied – Ústav experimentálnej fyziky SAV v Košiciach. Zraky mnohých z nich upútal najmä supravodivý levitujúci vláčik. Tí šikovnejší si mohli v kráľovstve fyziky postaviť aj vlastný detektor častíc kozmického žiarenia a organizátori ich naučili aj čarovať s kvapalným dusíkom. Vedecké hračky si mohol vyskúšať každý, kto sa čo i len na chvíľku pristavil na Alžbetinej ulici. Z vedomostného hľadiska odborníci z oblasti fyziky záujemcom vysvetlili, čo to z procesov detekcie, či odhaľovania neutrálnych častíc, teda z procesov, ktoré sa využívajú napríklad aj v medicíne, či pri stavaní tunelov. Podujatie sa konalo v rámci projektu Hodina vedy – www.hodinavedy.sk

Koncert vo fontáne
Piaty deň osláv Dňa mesta Košice zavŕšil Koncert vo Fontáne. „Mesto Košice pilotne odštartovalo tento projekt pri fontáne, s ktorou sa spája mnoho krásneho, verím, že v živote každého Košičana, či už staršieho alebo mladšieho. Som presvedčený, že toto miesto má genius loci Košíc," povedal na úvod koncertu námestník primátora Marek Vargovčák. O skutočne hudobnú lahôdku pre viac ako 100 vyznávačov klasickej hudby sa postaral sláčikový orchester Musica Iuvenalis pod taktovkou Igora Dohoviča, sopranistka Lucia Knoteková, tenorista Jaroslav Dvorský, klaviristka Júlia Grejtáková, huslista Peter Sasák a violončelista Peter Krokavec. Publikum si v ich podaní v príjemnej „šumivej atmosfére" mohlo pod šírym nebom okrem iného vypočuť Suitu, 1. časť (Aram Chačaturjan), Vstupnú pieseň Silvy z operety Čardášová princezná (Emerich Kálmán), Pieseň Paganiniho z operety Paganini (Franz Lehár), O sole mio (Di Capua) a Najkrajší kút (Gejza Dusík).