Prejsť na obsah

Plaketu primátora mesta Košice dnes získalo kvarteto výnimočných osobností

Primátor mesta Košice, Jaroslav Polaček (nezávislý) dnes ocenil plaketou primátora mesta Košice štyroch mladých ľudí, ktorí svojimi aktivitami v našom meste aj po 30 rokoch osobne angažujú pri šírení základných myšlienok slobody a demokracie. Primátor v tejto súvislosti pripomenul, že slobodu nemožno považovať za samozrejmosť, ale je to výsada, ktorú si náš národ vybojoval a musí sa o ňu dôkladne starať. 

 “Pri príležitosti 30. výročia nežnej revolúcie sme sa rozhodli oceniť štyroch mladých ľudí, ktorí myšlienky boja za slobodu a demokraciu svojimi skutkami šíria naďalej a pevne verím, že ich odkaz zasiahne aj ďalšie generácie, ktoré tu budú po nás,” uviedol.

Marek Breza a Michal Čop sa angažujú na Košických Hanusových dňoch

Plaketu primátora mesta Košice za šírenie týchto myšlienok prostredníctvom jedinečného akademického festivalu Košické Hanusove dni získali Marek Breza a Michal Čop. Obaja sú výkonní riaditelia tohto festivalu, ktorého poslaním je spoločenská angažovanosť a formovanie mladých ľudí v intelektuálno-duchovných otázkach. To uskutočňujú cez akademické programy, ktoré už 16 rokov realizujú v Bratislave a štvrtý rok aj v Košiciach. Angažovať sa usilujú práve prostredníctvom festivalu Hanusove dni, ktorí sa taktiež koná v Bratislave aj Košiciach, ale aj inými verejnými diskusiami, prednáškami, publikačnou činnosťou a mediálnymi výstupmi, či organizáciou petícií, verejných zhromaždení a ďalšími aktivitami občianskeho života v hnutí pro-life, iniciatívach ako Zastavme hazard, Pamätaj, Za slušné Slovensko a iné.

Alžbeta Sniežko a Ján Gálik spoluorganizoval protesty Za slušné Slovensko

Plaketu primátora mesta Košice za osobnú angažovanosť v boji za skvalitnenie slovenského školstva a organizáciu protestov Za slušné Slovensko v Košiciach získala vysokoškolská pedagogička Alžbeta Sniežko, ktorá vzdeláva budúcich učiteľov dejepisu na Filozofickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Počas učiteľského štrajku v roku 2016 bola jednou z hlavných aktivistiek na východnom Slovensku a dodnes bojuje za skvalitnenie slovenského školstva a lepšie pracovné prostredie pre učiteľov. Bola spoluorganizátorkou protestov Za slušné Slovensko.

Posledným oceneným bol Ján Gálik, ktorý získal Plaketu primátora mesta Košice za osobnú angažovanosť pomoci núdznym a organizáciu protestov Za slušné Slovensko v Košiciach. Do povedomia Košičanov sa dostal ako jeden z organizátorov protestov Za slušné Slovensko. Už pred štyrmi rokmi však zakladal kultúrne centrum Klub v opustenom dome na Štúrovej. Roky varí s partiou dobrovoľníkov každý týždeň jedlo pre ľudí bez domova. Ako sám hovorí, osobnosti Novembra 1989 si nesmierne váži. Sú to práve oni, kto sa za minulého režimu statočne postavili za hodnoty slobody a demokracie. Vďaka nim môžeme vyrastať v krajine, kde smieme vyjadriť svoj názor a slobodne cestovať, písať a zhromažďovať sa.

Mesto si cez víkend pripomenulo November 1989 viacerými aktivitami

Mesto Košice si v spolupráci s občianskymi združeniami počas víkendu pripomenulo udalosti spred tridsiatich rokov viacerými aktivitami pod spoločným názvom Pocta novembru. Po slávnostnom oceňovaní v Historickej radnici dnes podujatia vyvrcholia verejným zhromaždením pod balkónom Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach, obohatenom o unikátne zábery vtedajších udalostí so vzácnymi hosťami, ktorí sa pred 30 rokmi stáli tvárami nežnej revolúcie.