Prejsť na obsah

Plazy v centre mesta – Košická ZOO otvorila nové vzdelávacie zariadenie

Zoologická záhrada zrekonštruovala budovu v majetku mesta Košice za približne 45 tisíc eur z vlastných zdrojov, z grantových programov Via Carpatia a Interreg a v spolupráci s Visit Košice.

"Dom z roku 1903 sme získali do správy od nášho zriaďovateľa pred niekoľkými rokmi. Svojpomocne sme ho zo zlepšeného hospodárskeho výsledku a rôznych grantových schém v rámci rekonštrukcie a adaptácie pripravili do takej podoby, že sme mohli dnes Zoo dom otvoriť a sprístupniť nielen košickým školám," povedal riaditeľ košickej Zoo Erich Kočner.

V multifunkčnej učebni sa deti dozvedia základy zoológie

V interiéri domu vznikla stála terárijná expozícia, v ktorej dominujú  varan obrovský z juhovýchodnej Ázie, ropucha obrovská z Južnej a Strednej Ameriky a tiež niekoľko druhov hadov a leguán zelený. Okrem toho majú návštevníci k dispozícii multifunkčnú učebňa pre 30 žiakov a vytvorené bolo aj zázemie pre zamestnancov.

„Máme za sebou ďalší skvelý projekt, ktorý pomohol pretransformovať verejný priestor k lepšiemu. Po 20 rokoch dostala budova nový šat, no hlavne tu vznikol priestor pre vzdelávanie detí aby mali vzťah k zvieratám a učili sa zoológiu. Zároveň sa teším z učebne pre naše školy v takomto krásnom priestore,“ uviedol na otvorení primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý).

V budúcnosti pribudne hmyz a nočné živočíchy

Zariadenie bude slúžiť najmä na výchovu mládeže v oblasti zoológie a environmentálnej výchovy ale v budúcnosti ho chcú sprístupniť aj verejnosti. Po ďalšej fáze rekonštrukcie pribudne v pivnici takzvané nokturnárium – expozícia nočných živočíchov a insektárium, čiže expozícia hmyzu. Zoologická záhrada tak získa celkovo 200 m2 novej expozičnej plochy pre zvieratá rôznorodé živočíchy. ZOO má v ponuke celkovo osem vzdelávacích programov, pričom inšpiráciu čerpá najmä v zahraničí.