Prejsť na obsah

Po 16-mesačnej rekonštrukcii otvorili Športovú halu Stará jazdiareň

Zmodernizovanú Športovú halu Stará jazdiareň dnes po 16-mesačnej odmlke opäť zaplnili fanúšikovia. Rekonštrukcia vtedy ešte Angels arény sa začala vo februári 2022, vranovskej stavebnej spoločnosti Betpres sa ju podarilo dokončiť skôr ako bol pôvodne stanovený termín august 2023.

Vynovená viacúčelová multifunkčná hala poskytne veľmi dobré podmienky nielen na tréningy a súťažné zápolenia vo viacerých druhoch športu, ale má byť aj dejiskom kultúrno-spoločenských akcií. Jej rekonštrukcia vyšla celkovo na 3,1 milióna eur. Je to o 15 percent menej, než sa pôvodne predpokladalo. Mesto Košice získalo na jej výstavbu dotáciu z Fondu na podporu športu vo výške 1,25 milióna eur, zvyšné finančné zdroje išli z mestského rozpočtu. S pravidelnou prevádzkou sa počíta od septembra.

Chystá sa aj revitalizácia okolia

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) pri slávnostnom otvorení skonštatoval, že 136-ročná historická pamiatka je okrem iného aj kronikou úspechov športu v meste v uplynulých desaťročiach.

"Táto hala zažila veľké veci, keď Košice boli dôležitou súčasťou európskeho basketbalu. Pred štyrmi rokmi sme prišli s nápadom vynoviť Angels arénu. Začali sme projektovať, kresliť a museli sme nájsť riešenie, ktoré akceptujú aj pamiatkari, čo sa nám podarilo. Veľmi ma teší, že sa tu dnes môžeme stretnúť a počas dvoch dní predstaviť zmodernizovanú halu športovej verejnosti v našom meste. Veľká vďaka patrí nielen Fondu na podporu športu, ale aj všetkým ľuďom, ktorí sa na tomto projekte podieľali. Je pred nami ešte jedna výzva, aby sme okolie haly vynovili a celý priestor zrevitalizovali. Chceme, aby príjemný pocit okrem športovcov a divákov mali aj všetci, ktorí budú okolo nej prechádzať.“

Fond na podporu športu môže podporiť aj ďalšie významné projekty v meste

Predseda správnej rady Fondu na podporu športu Ladislav Križan si zaspomínal na pamätné euroligové víťazstvá, ktoré v pôvodnej hale pripravili svojim fanúšikom basketbalistky Good Angels alebo triumfy RCS Košice vo futsalovej extralige.

Prajem si, aby tá láska k športu, ktorí sme tu mnohí aj ako hráči zažili, pokračovala. Nasledujúce roky môže byť táto hala využívaná počas hodín telesnej výchovy pre školy, pre Centrá voľné času, či na večerné tréningy a zápasy športových klubov na vrcholovej alebo výkonnostnej úrovni. Máme rozpracovaných viacero významných projektov v Košiciach. Chcem vyzdvihnúť aktívnu komunikáciu zo strany primátora a jeho tímu nielen pri tejto rekonštrukcii, ale aj záujem reálne riešiť problémy.“

Pamiatkari oceňujú umelecko-remesnú obnovu pôvodných fasád

Rekonštrukcia sa musela riadiť prísnymi požiadavkami Krajského pamiatkového úradu v Košiciach s dôrazom na zachovanie urbanistickej a architektonickej hodnoty budovy. Ich zástupca Róbert Kiráľ pochválil mesto, projekčný tím a stavbárov za efektívnu prípravu a svižné tempo obnovy haly. Vyzdvihol aj schválenú úpravu okolia Starej jazdiarne smerom k električkovej trati na Kuzmányho.

„Pred rekonštrukciou sme vybrali taký variant, ktorý nezasahoval do okolitého prostredia. Najviac si ceníme dôslednú umelecko-remeselnú obnovu fasád a návrat k mnohotabuľkovým dreveným oknám, aké poznáme aj z iných jazdiarní v Košiciach. V rámci samotnej modernizácie môžeme vyzdvihnúť technický prístup k riešeniu všetkých detailov, ktoré bez nejakých zbytočných nových vstupov nechávajú vyniknúť priestor haly a konštrukčné riešenie ako aj unikátny oceľovo-drevený krov.“

Počas rekonštrukcie sa zvýšila aj kapacita zázemia haly, ktorá sa spolu so vstupmi do haly stala bezbariérovou. Namiesto pôvodných tribún vzniklo nové hľadisko s kapacitou 846 miest na sedenie. Dokončili sa aj nové a väčšie šatne pre športovcov, rozhodcov, trénerov, sprchy a sociálne zariadenia, položila sa aj nová palubovka. Vznikli aj nové priestory pre zamestnancov haly a sociálne zariadenia pre divákov. Nad šatňami sa vybudovala antidopingová miestnosť so sprchou a kancelária s kuchynkou. Vo vstupnej časti pribudne aj kaviareň s kapacitou pre 24 hostí aj s malou galériou.

Hala má byť domovským stánkom pre viaceré kluby

Vedúci oddelenia športu a mládeže košického magistrátu Mário Švec si pochvaľoval, že po mesiacoch zvukovej kulisy v podobe zbíjačiek, kladív a vŕtania mohla Stará jazdiareň konečne privítať aj športovcov.

„Zostáva nám ešte doladiť nejaké detaily a potrebujeme dovybaviť halu mobiliárom, aby sme ju v septembri mohli naplno spustiť. Športovcom a divákom chceme ponúknuť vysoký komfort. V zmysle zmluvy s Fondom na podporu športu hala spĺňa podmienky, aby sa tu hral ženský a mužský basketbal na najvyššej úrovni. Stále prebiehajú rokovania aj s vedením basketbalových, futsalových a ďalších klubov, aby tu našli domovský stánok. Teší ma, že sme sa dohodli aj na tom, že okrem športových klubov budú môcť Starú jazdiareň predpoludním využívať aj žiaci škôl v našej zriaďovateľskej pôsobnosti mesta počas hodín telesnej výchovy."

Dnešné slávnostné otvorenie Starej jazdiarne okrem predstavenia nového loga, obzvláštnil aj exhibičný basketbalový zápas dievčat CBK Košice s chlapcami z ŠBK Galaxy Košice, vyhodnotenie Fresh školskej športovej ligy 2022/2023, autogramiáda hráčov HC Košice a ďalších úspešných košických klubov ako aj sprievodný program, ktorý pripravili Šport Košice v spolupráci s Centrum voľného času Košice.

Program slávnostného otvorenia haly pokračuje aj v sobotu od 10.00 hod. Na športových fanúšikov čakajú okrem iného napr. Mini Majstrovstvá Slovenska v športovom šerme, predstavenie úpolových športov, florbalistov FK Florko, autogramiáda futbalistov FC Košice a v spolupráci Centra voľného času s košickým Červeným krížom aj sprievodný program pre deti.

Stavia sa KFA, NTC a školská športová hala Želiarska

V rámci projektu Reštart športovej infraštruktúry sa v metropole východu v súčasnosti realizuje viacero investícií. Ich cieľom je pozdvihnúť šport v meste na vyššiu úroveň. Dôraz sa takisto kladie aj na to, aby sa do moderných športovísk podarilo pritiahnuť k pravidelnému pohybu najmä deti a mládež ako aj ďalších Košičanov bez rozdielu veku. 

Pokračuje sa aj s dostavbou Košickej futbalovej arény, ktorá počíta so zvýšením jej kapacity zo súčasných 5836 na 12 625 divákov. Táto investícia rovnako ako výstavba školskej športovej haly pri ZŠ s MŠ Želiarska, s ktorou sa začalo pred necelým mesiacom, by mali byť hotové budúci rok.

Do konca roka by malo byť hotové Národné tréningové centrum na Popradskej ulici určené najmä pre tenis a badminton. Po prestrešení vodnopólového bazéna na „čéhačku“ je v pláne aj rekonštrukcia Mestskej krytej plavárne a jej premena na Národné olympijské centrum plaveckých športov Košice.

Už onedlho sa začne športovať aj v zrekonštruovaných areáloch na sídliskách Mier a KVP

Na ZŠ Park mládeže na Mieri je už postavené nové ihrisko určené najmä pre hokejbal, basketbal a streetbal, kde by sa už počas leta malo začať s jeho plným fungovaním. Počas letných prázdnin by sa mala spustiť aj prevádzka novej 60 metrov dlhej tartanovej trojdráhy s pieskovým doskočiskom a multifunkčné ihrisko s workoutovou zostavou na ZŠ Janigova 2. V súčasnosti prebieha aj verejné obstarávanie na výstavbu ihriska pre malý futbal, atletického oválu a rekonštrukcie tribúny na doposiaľ nevyužívanom multifunkčnom ihrisku v areáli ZŠ Starozagorská na sídlisku KVP.