Prejsť na obsah

Po 699 rokoch prišiel na miesto svojho víťazstva aj kráľ Karol Róbert

Za kráľa! I za – Košice!!
V sobotu 18. júna 2011 sa na historickom poli medzi Košickou horou a Torysou odohral nultý ročník rekonštrukcie známej Bitky pri Rozhanovciach, ktorá bola najväčšou stredovekou bitkou na území Slovenska. Mesto Košice takto spolu so svojimi partnermi - obcami Beniakovce, Hrašovík, Rozhanovce a Kultúrnym centrum Abova - odštartovalo prípravu na budúcoročné 700. výročie udalosti, ktorá výrazne poznamenala osud Košíc i celej Európy.

Generálka dopadla nad očakávanie dobre. Spokojní boli diváci, ktorí boli svedkami celodenného zaujímavého programu i organizátori, ktorí si overili, že vykročili vhodnou cestou popularizácie dejín mesta. Napriek tomu, že znalcom neunikla nejedna historická nepresnosť a usporiadatelia si až v „živom vysielaní" uvedomili viaceré nedotiahnuté detaily, približne dve tisícky divákov sa nielen dobre bavili, ale i poučili, pričom mnohí sa vyjadrili, že na budúcoročnej premiére určite nechcú chýbať.
Podujatie začalo za slnečného počasia, ktoré s výnimkou obedňajšej spŕšky vydržalo po celý deň, slávnostnými fanfárami hudobníkov Košickej filharmónie. Po privítaní moderátorkou podujatia Lindou Šnajdárovou sa slova ujal historik Miroslav Šutaj, vedúci Katedry histórie na UPJŠ v Košiciach. Na jeho pokyn sa začalo vyše hodinové predstavenie, počas ktorého sa vystriedalo 13 dramatických bojových obrazov. Oddeľoval ich nielen zvuk vojenských trúb a bubnov, ale aj kultivovaný hlas komentátora, ktorý zakaždým navodil atmosféru nadchádzajúcej scény. Scenár bitky bol napísaný podľa knihy Začiatky Košíc a zrod metropoly od nedávno zosnulého košického historika prof. Ondreja Halagu. V jednotlivých obrazoch nechýbal žiadny dôležitý okamih – počiatočný útok Omodejovcov, smrť taverníka Gurkeho, ohrozenie kráľa Karola Róberta, zásadný zásah Johanitov, pád omodejovských veliteľov Demetra a Abu Pekného, zastavenie paniky v radoch omodejovcov veliteľom Jánom a následným opätovným útokom na kráľa. Vyvrcholenie prišlo na scénu spolu s košickými mešťanmi, ktorí takmer stratenú bitku pomohli svojmu panovníkovi napokon vyhrať.
Fanúšikovia histórie ocenili, že výstroj kráľa Karola Róberta i zástavy, ktoré boli v rekonštrukcii použité, zodpovedali predlohe zo známej iluminácie zo XIV. storočia. Mimoriadne zaujímavým bol pre všetkých aj napínavý súboj lukostreleckých oddielov.
Popoludňajší program pod názvom Vitajte v XIV. storočí otvoril primátor Košíc Richard Raši. V príhovore poukázal nielen na historický, ale i poznávací a turistický potenciál rozhanovského bojiska. Oznámil, že mesto podnikne kroky k tomu, aby v tomto priestore vznikol pamätník i prírodné múzeum slávnej bitky. Potom „košický richtár" spoločne so spoluorganizátormi podujatia odhalil drevenú sochu Karola Róberta, ktorá sa stala vďačnou súčasťou návštevníckych fotografií. V nasledovných troch hodinách sa na improvizovanom prírodnom javisku striedali stredoveké balady, šermiarske súboje, scénky vtipné i krvavé, spevy, tance a módne prehliadky stredovekých kostýmov. Osobitne zaujali ukážky „vysokej pilotáže" dravcov a nefalšovaný súboj rytierov na koňoch. Cenu primátora, ktorá pozostávala z originálnej medaily rozhanovského bojovníka a plného mešca so 100 „zlatými" eurami získala Mária Miková z Košíc. Ani po týchto „lahôdkach" však program nekončil, návštevníci si mohli vychutnať nielen nápaditú scénu bábkového divadla, ale v historických vojenských stanoch aj stredoveké placky i nápoje. Vyskúšať si mohli aj kostýmy i zbroj, nechýbala škola stredovekého tanca, či možnosť zoznámiť so stredovekými remeslami i hygienou...
Zdá sa, že organizátori mali pri výbere pamätného miesta šťastnú ruku, pretože zvolená lokalita neďaleko Beniakoviec nielenže zodpovedá popisom z historických prameňov, ale vďaka konfigurácii terénu umožnila vyše sto nadšencom z 12 šermiarskych združení z Čiech, Maďarska i Slovenska vytvoriť malebnú dynamickú scénu bitky, ktorá svojou jedinečnou atmosférou nemohla nezaujať.
Rekonštrukcia bitky ukázala, že príbeh z rozhanovského poľa je natoľko silný, že má aj po stáročiach schopnosť upútať všetkých, ktorí cítia, že poznávanie dejín mesta v ktorom žijeme nepatrí len do učebníc, ale predovšetkým do osobnostnej výbavy každého moderného občana. Okrúhle výročie bitky ponúkne brilantnú možnosť túto úvahu potvrdiť. Nuž teda - na budúci rok v sobotu 16. júna 2012 opäť spoločne nielen za kráľa, ale aj – za Košice!!!

Ing. Ján Mičovský, CSc. - Referát marketingu, kultúry a styku so zahraničím