Prejsť na obsah

Po stopách košických hodín – s časom opreteky

Žijeme stále rýchlejšie, no popritom musíme čoraz viac času venovať zisťovaniu presného času. Aj preto je hodín okolo nás stále viac. Stredoveký človek (ktorý sa riadil podľa slnka a kohúta) bol rád, ak uvidel za svojho života aspoň nejaké hodiny. Košičania takýto bonus mali. Keď nebolo pod mrakom, odčítal si čas na slnečných hodinách na Dóme sv. Alžbety. A tie išli aj vtedy, keď napríklad vežové hodiny zastali. I dnes je po vežových hodinách stále viditeľné miesto na premonštrátskom i františkánskom kostole. Rôzne typy hodín v Košiciach, pamiatky na nich, ba dokonca i hodinový stroj budete môcť zočiť aj Vy. A kto si trúfne, môže vystúpiť aj na jednu z dvoch funkčných hodinových veží v Košiciach – na Staromestskej radnici.
Košické hodiny je názov 35. potulky mestom Košice, kde si takéto veci budete môcť dovoliť. To všetko bude v cene 35 korunového lístka, ktorý sa dá zakúpiť v predpredaji u organizátora, ktorým je Mestské informačné centrum v OD Dargov a OD TESCO. Lístky za 49 Sk sa možno kúpiť aj v deň konania alebo aj priamo na mieste zrazu – pred Vedeckou knižnicou (Hlavná 8). Poslušné deti, psi a bicykle neplatia. Potulky sa začínajú v siedmich turnusoch.
V sobotu 4. augusta o 10:00, 11:30, 13:30, 15:00, 16:30 po slovensky. O 14:00 je turnus po maďarsky a o 16:30 dvojjazyčný: slovensko – anglický. V nedeľu 5. augusta je ešte jeden turnus po slovensky o 14:00. Ak však máte radi menšie skupiny, odporúčame Vám prísť v sobotu a najlepšie o 11:30 alebo 13:30.

Zdroj: M.Kolcun