Prejsť na obsah

Počas zimných prázdnin bude navštevovať materské školy v Košiciach vyše 500 detí

Od sobotňajšieho platí na Slovensku zákaz vychádzania. Ten by mal byť predbežne účinný do 29. decembra 2020, pričom sa rokuje o možnosti jeho predĺženia minimálne do nedele 10. januára. Jedna z výnimiek sa bude týkať detí, ktoré v školskom roku 2020/2021 navštevujú materskú školu (MŠ). Ich výchovno-vzdelávací proces bude pokračovať nielen v predvianočnom a predsilvestrovskom čase, ale aj počas prvých dní nového roka.

Až 33 spomedzi 60 materských škôl a ich elokovaných pracovísk v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice privíta deti počas vianočných prázdnin. V metropole východu navštevuje materské školy niečo vyše 5 000 detí. Záujem o výučbu od pondelka 21. decembra 2020 až do piatku 8. januára 2021 prejavilo záujem celkovo zhruba 10 percent ich rodičov. Najviac a to až 93 žiakov by podľa údajov oddelenia školstva magistrátu mesta Košice malo navštevovať MŠ na Smetanovej ulici, ktorej brány budú otvorené 21. a 22. decembra 2020 a od 4. januára 2021.

Otvorených bude spolu 33 materských škôl 

V troch MŠ na Nešporovej, Palárikovej a Turgenevovej sa bude vyučovať počas všetkých 12 pracovných dní na prelome rokov. Ďalších 30 košických materských škôl privíta svojich žiakov v tomto období od dvoch do ôsmych pracovných dní (bližšie informácie sa nachádzajú v priloženej tabuľke).

"V našich materských školách je na rozdiel od základných alebo stredných škôl, v ktorých ministerstvo školstva vyhlasuje prázdniny, celoročná prevádzka. Tá pokračuje aj napriek prázdninám alebo zákazu vychádzania. V uplynulých dňoch  riaditelia zisťovali záujem zamestnaných rodičov o materskú školu aj v nasledujúcich dňoch. Z prieskumu vyplynulo, že až vyše 500 rodičov má záujem, aby ich deti navštevovali materskú školu. Na základe toho sme po konzultáciách s RÚVZ v Košiciach rozhodli o pokračovaní výučby v 33 našich materských školách. V nich sa aj naďalej v záujme ochrany zdravia detí, ale aj zamestnancov MŠ budú dodržiavať všetky opatrenia RÚVZ,“ uviedla vedúca oddelenia školstva magistrátu mesta Košice Beáta Lopušniaková s tým, že v prípade ďalšieho zhoršenia epidemiologickej situácie bude na to mesto okamžite reagovať.