Prejsť na obsah

Poľskí umelci vystavujú v Košiciach

Vo štvrtok 25. októbra začala v priestoroch Východoslovenskej galérie výstava poľských umelcov Tomasza Zawadzkeho a Mareka Sapetta.

Tomasz Zawadzki sa narodil v roku 1956 v Lubline (Poľsko). Vyštudoval maliarstvo vo Wroclawi a od roku 1982 pôsobí na Inštitúte voľného umenia Univerzity Marie Curie – Sklodowskej v Lubline, kde sa v roku 2001 habilitoval za docenta.

Zawadzki v Košiciach prezentuje výber časti programu – zelenej monochromatickej veľkoplošnej maľby, ktorú realizoval v uplynulých šiestich rokoch. Smeruje k monochrómii ako k základnému elementu maliarstva, čím si formuluje individuálny výtvarný jazyk. Intenzívny záujem venuje štruktúre maľby a svetlu. V rozsahu jednej dominujúcej farebnosti koncentrovane skúma šírku farebnej tonality, v ktorej nachádza teplé a studené tóny. „Verím, že sústredenosť na jednu koloristickú platformu môže priniesť všetko to, čo by prinieslo rozšírenie programu na mnoho farebných línií. Realizoval som červený, zelený a modrý cyklus, ktorými dostatočne definujem potrebu skúmania základných elementov maliarstva," vysvetľuje svoju tvorbu autor, ktorý vo svojich dielach používa geometrické formu a minimálnu líniu.


Marek Sapetto študoval v rokoch 1960 – 1966 na odbore maliarstva grafiky Akadémie krásnych umení vo Varšave, kde aj pôsobí. V roku 1999 bol menovaný profesorom.

Marek Sapetto patrí medzi reprezentatívne osobnosti poľského maliarstva. Prezentovaný maliarsky súbor približuje prierez autorov tvorbou od polovice 60. rokov. Umelcov program expresívnej maliarskej figurácie sa napája na refiguratívny koncept európskej výtvarnej scény šesťdesiatych rokov. Umelcova tvorba svojou obsahovou podstatou komunikuje so spoločenskými procesmi konca 60. rokov v Poľsku, Československu aj v Európe a neskorším vývojom v krajinách východného bloku a predovšetkým v Poľsku osemdesiatych rokov.
Autor svojou tvorbou sa aktívne a systematicky vyjadruje k pálčivým spoločenským témam – dehumanizácii spoločenského prostredia, spoločenskému násiliu, agresivite, pokrivenej morálke, politickej vôli alebo akejkoľvek manipulácii. Sapettova tvorba odráža zložitú politickú situáciu svojej krajiny. „Tvorbu vnímam ako morálny údel a v uvedenom kontexte formulujem svoju umeleckú výpoveď," dodáva M. Sapetto.

Výstava oboch autorov potrvá vo Východoslovenskej galérii do 2. decembra.