Prejsť na obsah

Poslanci na návšteve partnerskej Bursy

Košická delegácia poslancov pod vedením primátora mesta Františka Knapíka sa zúčastnila koncom apríla pracovnej cesty do Turecka. Zástupcovia mesta Košice navštívili svoje partnerského mesto Bursa s cieľom oživiť spoluprácu medzi mestami, ktorá bola obojstranne dohodnutá podpisom "Dohody o partnerských vzťahoch a vzájomnej spolupráci medzi mestami Košice a metropolitnou Bursou" 29. marca 2000 v Košiciach.

Primátori oboch miest za prítomnosti J.E. Vladimíra Jakabčina, veľvyslanca SR v Ankare, sa dohodli oživiť spoluprácu najmä v oblasti kultúry v súvislosti s kandidatúrou Košíc na titul "Európske hlavné mesto kultúry 2013". Za rovnako dôležitú spomenuli primátori aj spoluprácu v iných oblastiach, vrátane hospodárskej a ekonomickej spolupráce v súkromnom sektore.

Dôležitým a významným stretnutím bolo stretnutie projektových tímov "Európske hlavné mesto kultúry" miest Košice a Istanbul, ktoré sa dohodli na konkrétnych formách kultúrnej spolupráce. Mesto Istanbul bude v roku 2010 Európskym hlavným mestom kultúry spolu
s maďarským mestom Pécs a nemeckým mestom Essen.

Návšteve Bursy predchádzalo stretnutie primátora F. Knapíka s tureckým veľvyslancom na Slovensku J.E. Tuncom Üğdülom. V historickej radnici sa obaja predstavitelia dohodli na rozšírení vzájomnej spolupráce partnerských miest a pomoci v oblasti našej kandidatúry na získani etitulu EHMK 2013.