Prejsť na obsah

Poslanci požiadali vládu, aby ďalej rokovala s predstaviteľmi mesta o EYOF, ich rozhodnutie chváli aj primátor

Poslanci Mestského zastupiteľstva sa dnes zišli na svojom mimoriadnom rokovaní. Rozhodovali o tom, či sa Európsky olympijský festival mládeže (EYOF) uskutoční v roku 2021 v našom meste.

Po 6-hodinovej diskusii prijali uznesenie, v ktorom požiadali vládu o opätovné rokovanie vo veci finančného príspevku na EYOF v celkovej výške 22 miliónov eur. Vláda chce podľa predchádzajúcich vyjadrení svojho podpredsedu Richarda Rašiho zo Smeru – SD uvoľniť len 12 miliónov eur.

V uznesení sa hovorí aj o tom, aby sa vláda vyjadrila do 18. marca, pričom konečné rozhodnutie o organizácii hier má padnúť na rokovaní košického zastupiteľstva najneskôr 22. marca. Primátor Jaroslav Polaček má zároveň požiadať Slovenský olympijský a športový výbor o predĺženie termínu na predloženie stanoviska mesta k organizácii EYOF ako aj o ich súčinnosť pri rokovaniach s vládou.

Za mesto Košice by sa týchto rokovaní mala zúčastniť viceprimátorka Lucia Gurbáľová (KDH – Klub Fungujúce Košice) a predseda komisie športu a aktívneho oddychu Ladislav Lörinc (KAN).

Za takto koncipovaný návrh Marcela Vrchotu (SaS – Klub Za fungujúce Košice) a Ladislava Strojného (KAN) hlasovalo 23 poslancov z oboch týchto klubov a nezaradený Jaroslav Hlinka. Proti boli štyria nezaradení poslanci Viliam Knap, Michal Djordevič, Jozef Karabin a Milan Lesňák. Zdržalo sa celkovo 8 poslancov (Jozef Andrejčák, Jaroslav Dvorský, Ján Jakubov – všetci Smer-SD a nezaradení Iveta Adamčíková, Lucia Ilaščíková, Lenka Kovačevičová, Zuzana Slivenská a Miroslav Špak.)

Ešte predtým v diskusii odzneli rôzne názory na to, čo mesto má alebo organizovať toto podujatie. Jednostranné investície do športu, na ktoré by bol potrebný 20-miliónový úver, na úkor iných rozpočtových kapitol neodporúčal hlavný kontrolór mesta Pavol Gallo.

Riaditeľ magistrátu Marcel Čop uviedol, že ak by sa mesto rozhodlo organizovať EYOF, nezvýšili by peniaze na investície do školstva, ciest, chodník, zimnej údržby alebo sociálnej oblasti. „Ak pôjdeme do toho, ďalšie projekty by museli ísť do úzadia. Po 2,5 roku sa občania budú pýtať, čo majú na stole oni a ako sa zlepšil ich život a v akých školách sa učia ich deti? Mesto má v súčasnosti obrovský investičný dlh. Zároveň v tomto okamihu mesto nie je schopné venovať sa aj svojmu rozvoju a súčasne aj EYOF.“

Naopak, nezaradený poslanec Miloš Ihnát kritizoval vedenie mesta za to, že len raz rokovalo s vládou. „Taká príležitosť sa Košiciam naskytne možno za ďalších 20 rokov. Treba sa dobýjať a vyjednávať na úrade vlády.“

Poslanec Dominik Karaffa (KAN) sa spýtal, či sa mesto má tak dobre, aby mohlo dať 20 miliónov eur na EYOF, keď viaceré mestské nehnuteľnosti sú v katastrofálnom stave. Na zastupiteľstve vystúpili aj predseda SaS Richard Sulík a predseda KDH Alojz Hlina.

Prezident hádzanárov Košice Crows Filip Fabišík poslancom povedal, že rekonštrukcia hál by sa pri dostatku finančných prostriedkov dala stihnúť včas. Ak by ho mesto oslovilo, vyjadril aj ochotu pomôcť tak, že by riadil organizáciu, ktorá by EYOF zastrešovala.  

Po hlasovaní poslancov vyjadril svoju spokojnosť aj primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).

„Poslanci sa rozhodli správne. V rozprave sa hľadalo kompromisné riešenie. Som rád, že ho podporili poslanci z rôznych politických zoskupení. a dohodli sme sa, že budeme ďalej hľadať dodatočné zdroje na to, aby sme s úctou a prestížou zorganizovali celé podujatie. O tom bola niekoľko týždňov, ba až mesiacov celá debata k EYOF,“  skonštatoval na brífingu s novinármi.

Ako primátor dodal, považuje sa za večného optimistu a aj naďalej verí, že hoci sa nepodarilo zohnať za celý ten čas potrebný balík peňazí, teraz by už rokovania s vládou mohli dopadnúť úspešnejšie.

„Kto sa nespýta, nebude sa pokúšať a neurobí tú dobrú robotu, tak jednoducho výsledky nemá. Je dôležité, aby sme v tejto téme pokračovali. EYOF je aj spolupráci Európskeho a nášho olympijského výboru s mestom Košice. Ak sa chceme počúvať a naozaj spoločne postupovať, urobíme všetko pre to, aby sme o tých 10 dní prišli s úspešným výsledkom, ktorý predložíme poslancom."