Prejsť na obsah

Potulky mestom Košice - Slávne košické kiná

Či sa to Bratislavčanom páči alebo nie, no na Slovensku sa prvýkrát premietal film v Košiciach. Dokonca sa to stihlo ani nie do roka od prvej platenej projekcie na svete v podaní bratov Lumièrovcov v Paríži. Udialo sa to 19. decembra 1896 v starom hoteli Schalkház, ktorý stával presne tam, kde teraz hotel Doubletree by Hilton. Vtedy sa ešte netušilo, ako film pritiahne milióny a že aj v Košiciach sa časom bude premietať denne, a dokopy aj na 15 miestach.

Po niektorých kinách už zostali len fotografie. Uránia, ktorú postavili i zbúrali na dnešnom nám. Osloboditeľov či bývalý amfiteáter v Mestskom parku, na ktorého mieste je Mestské kúpalisko alebo Záhradné kino vo dvore za súčasnou divadelnou Malou scénou. Neexistuje už ani kino Apolo, no na najbližšej potulke vám ho ukážeme.

Na ďalšie kiná si zaspomíname priamo v ich pôvodných miestnostiach, i keď sa tam už nepremieta. Kino Slovan bolo vo dvore nedávno obnovenej Historickej radnice a od r. 1927 bolo najväčšou krytou sálou so 734 miestami. Kino Čas či neskoršieho kino Partizán sa zasa premenilo na sálu Malej scény Štátneho divadla. Takisto sa už dlhšie nepremieta ani v amfiteátri, kde si voľakedy jeden film pozeralo aj 23 tisíc ľudí naraz (vrátane organizátorov, kamarátov organizátorov a „cezplotných"). Pri západnom či americkom filme im bolo úplne jedno, aké bolo počasie. Košický amfiteáter sa mohol popýšiť aj najväčšou premietacou plochou v celom Československu (36 x 15 metrov). Naproti tomu však v Košiciach máme aj minikino Biograf, do ktorého sa vojde najviac 60 ľudí. Je v budove Východoslovenskej galérie. Mnohí si ešte pamätajú posádkové kino Dukla či ešte predtým Veritas. V tej istej miestnosti bol istý čas najlepší filmový klub na Slovensku. Aby sme náhodou neochudobnili ani nedávne komerčné kiná, tak si ich tiež vymenujme: Družba, Úsmev, Capitol.

Premietávalo sa ešte aj v Obvodných kultúrnych strediskách, tiež v Mladej garde v Šaci či kine Hornád v Krásnej nad Hornádom. A to som ešte nespomenul veľa z toho, čo sa spomenie na najbližšej potulke mestom. Omnoho viac, podrobnejšie a priamo na mieste vám Slávne košické kiná priblížia sprievodcovia Milan Kolcun, Zoltán Balassa a Betka Czimová. Stačí prísť v sobotu 7. januára pred Štátnu vedeckú knižnicu o 10:30, 11:00, 12:00, 14:00, 15:30 alebo 17:00. (16:00 maďarský turnus a 17:00 slovensko–anglický).V nedeľu sprevádzame o 12:00, 14:00, 15:30 alebo 17:00. (16:00 po maďarsky a 17:00 slovensko-španielsky.) Info a predpredaj je v Informačnom centre MiC Košice v OD Dargov (1,5 €). Lístky sa dajú kúpiť aj na mieste začiatku potulky (2,99 €). Viac info na www.potulka.sk alebo 055-16 186.

Najbližšie témy:
Čaro funkcionalizmu (4.-5. február)
Seminárny (františkánsky) kostol (3.-4 marec)
Tajomstvá Moyzesovej ulice (31.marec-1.apríl)

Zdroj: Milan Kolcun