Prejsť na obsah

Pozinkovňa oficiálne otvorená

Ročnú kapacitu 350 000 ton pozinkovaného plechu pre automobilový priemysel a stavebníctvo má nová linka, ktorú po 27-mesačnej výstavbe dali dnes slávnostne do prevádzky v košickej hutníckej spoločnosti U.S.Steel.
Výstavba modernej haly, ktorá sa začala v júni 2005 ako odpoveď spoločnosti na zvyšujúci sa dopyt po vysoko zušľachtených plechoch, si vyžiadali náklady 160 miliónov USD.
Na otvorení sa dnes zúčastnil premiér Robert Fico, minister financií Ján Počiatek, minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, prezident korporácie U.S. Steel John Surma, prezident U.S. Steel Košice David Lohr, primátor Košíc F. Knapík, americký veľvyslanec Rodolphe Valle, ako aj zástupcovia hlavne odberateľských spoločností a pozvaných hostí. Prítomný bol aj bývalý predseda vlády Mikuláš Dzurinda, ktorý bol v júni 2005 na pokladaní základného kameňa investície.
Fico ocenil, že U.S.Steel ako investor plní svoje sľuby a zvyšuje výrobu s vysokou pridanou hodnotou. "Toto je výroba, ktorá bude mať vždy podporu Vlády SR, preto vláda privítala túto obrovskú investíciu a je pripravená, ak to bude nevyhnutné, odstraňovať všetky právne prekážky do budúcnosti. Ale to je ten typ výroby, ktorý na Slovensku potrebujeme," zdôraznil Fico.
Pozinkovacia linka je novou dominantou U.S. Steel Košice a mesta. Vysoko kvalitnú pozinkovanú oceľ produkuje v 360 metrov dlhej a 70 metrov vysokej hale. Plechy sú vyrábané v šírkach 800 až 1 850 mm rýchlosťou 180 metrov za minútu, pričom hmotnosť zvitku môže dosiahnuť 5 až 32 ton. Linka s halou majú hmotnosť spolu 4 200 ton. Počas kulminácie výstavby pracovalo v hale takmer 400 ľudí. V súčasnosti linka poskytuje približne 150 pracovných miest.
Ako informovali z vedenia U.S.Steel, pri investícii vychádzali z predpokladu, že Slovensko bude do roku 2008 najväčším výrobcom áut na obyvateľa. Neobávajú sa pritom nárastu cien zinku na svetových trhoch. U.S.Steel nemá, vzhľadom na novú kapacitu ani obavy z prípadných sankcií Európskej komisie kvôli výrobným kvótam. "Štruktúru výroby prispôsobujeme tak, že objemy dodržiavame a smerujeme investície do vyššej pridanej hodnoty", zdôraznil prezident U.S.Steel David Lohr. Dodal, že doteraz investovali v Košiciach približne 700 miliónov USD a vysoko prekračujú svoje záväzky voči vláde. Potvrdil, že investícia do linky je zatiaľ najväčšia, okrem investícií do životného prostredia, pričom spoločnosť nemala na ňu žiadne štátne investičné stimuly a zarobila si na ňu sama.

Zdroj: TASR