Prejsť na obsah

Pozor zmena, na koronavírus vás už otestujú na Bardejovskej 6 v areáli umývacieho centra DPMK

Od štvrtka 5. novembra došlo k presunu veľkokapacitného odberného miesta pre občanov, ktorí sa potrebujú otestovať na nový koronavírus z Ipeľskej 1 do priestorov umyvárky v depe Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) na Bardejovskej 6.

Nápad na jeho zriadenie vznikol na Krízovom štábe mesta Košice a na pandemickej komisii po konzultáciách s vedením Bytového podniku mesta (BPMK), Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP), šéfmi Hasičského a záchranného zboru ako aj Policajného zboru SR a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach (RÚVZ).

Zmyslom presunu do nových priestorov je podľa primátora mesta Jaroslava Polačeka (nezávislý) zlepšenie pohodlia pre všetkých testovaných občanov a pre zdravotnícky personál, ktorý v pôvodných priestoroch vykonal doteraz zhruba 12 000 testov.

„Stav, v akom prebiehalo odoberanie vzoriek nebolo pre pacientov, ale ani zdravotníkov uspokojivé. Prichádza zima a budú sa zhoršovať poveternostné podmienky. Niekoľko dní sme hľadali to najvhodnejšie riešenie. Som rád, že sme ho našli a ďakujem všetkým, vďaka ktorým ho dnes môžeme otvoriť,“ uviedol primátor.

Otestujú peších aj ľudí v automobiloch

Odberné miesto výlučne pre PCR testovanie bude v prevádzke každý deň v týždni od 9.00 – 12.00 hod., v prípade zvýšeného záujmu aj v popoludňajších hodinách. Poslúži pre pacientov, ktorí prídu peši ako aj tým, ktorí sa chcú otestovať z pohodlia svojho osobného automobilu.

„Ďakujem primátorovi mesta za ponúknutú možnosť ísť do týchto priestorov. Testovať sa tu môže každý, kto je indikovaný z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ), kto je nahlásený cez web korona.gov.sk a má vystavený covid pass. Dostane určený konkrétny čas a môže sa tu prísť otestovať," uviedla koordinátorka protipandemických opatrení UNLP Jaroslava Ostróová a požiadala všetkých občanov, aby dodržiavali určený čas, v ktorom majú prísť na testovanie.

Podľa šéfky košického RÚVZ Zuzany Dietzovej sú na území mesta okrem Bardejovskej ulice dostupné aj mobilné odberné miesta šačianskej nemocnice pri U.S Steele a na Dopravnej 2. KSK plánuje v najbližších dňoch otvoriť pre verejnosť aj testovacie miesto v areáli SOŠ na Ostrovského ulici.

Mesto podľa primátora rokuje o zriadení miesta pre bezplatné antigénové testy

Primátor doplnil, že v Košiciach zatiaľ nie je pre verejnosť možné dať sa bezplatne otestovať antigénovými testami. Mesto rokuje so štátnymi orgánmi o zriadení takéhoto mobilného odberového miesta. V tejto súvislosti oslovili napr. aj infektológa a člena vládneho permanentného krízového štábu Pavla Jarčušku.

„Je plán, aby v každom meste bolo možné nechať sa vyšetriť antigénovými testami, no ešte nikde to nie je spustené. Zatiaľ o tom debatujeme. Sme pripravení otvoriť takéto miesta pre každého, kto by mal záujem a pomôcť tak štátu. Musíme však nájsť spôsob, ako to urobíme. Je možné mať klasické odberové miesta alebo nejaký drive-in ako sa nám cez víkend osvedčil na letisku. Potrebujeme usmernenie či už z ministerstva zdravotníctva SR alebo ďalších orgánov, ktoré budú tieto veci zastrešovať," doplnil Polaček.