Prejsť na obsah

Pozreli si archívne bohatstvo mesta Košice

Archív mesta Košice sa v poslednej dobe teší zvýšenému záujmu návštevníkov. „Začiatkom mesiaca apríl zavítali do archívu správcovia registratúr z celého Slovenska. V rámci odborného seminára sme 45 účastníkom prezentovali odborné činnosti súvisiace so spracovaním novodobých fondov uložených v archíve mesta a odborné činnosti vykonávané na úseku predarchívnej starostlivosti,“ povedala vedúca referátu novších dejín Mária Hajduová. Ako uviedla, účastníkov seminára najviac zaujala ukážka archívnych dokumentov dokladujúcich históriu mesta Košice, ktorú prezentovali pracovníci referátu starších dejín.

Uplynulý piatok zasa navštívili Archív mesta Košice budúci historici a archivári, piataci, z Katolíckej Univerzity Petra Pázmáňa z Budapešti – Piliščaby (Piliscsaba). „Náš archív si prišlo prezrieť 50 študentov vrátane pedagógov, pod vedením Doc. Újváryovej, vedúcej katedry histórie. Pani docentka má veľmi dobre zmapované archívne bohatstvo mesta Košice, čerpá z neho najmä pri svojej vedeckej a publikačnej činnosti. Primátor mesta Košice jej v tejto súvislosti venoval reprezentatívnu publikáciu od reštaurátorky Márie Spoločníkovej Gotický oltár sv. Alžbety Uhorskej – Durínskej v Dóme svätej Alžbety v Košiciach,“ uviedla Mária Hajduová.

Pracovníci Archívu mesta Košice okrem prehliadky Tajného archívu a listín v ňom uložených zabezpečili pre návštevníkov z Maďarska aj prehliadku historických pamätihodností mesta, spojenú s návštevou kláštora premonštrátov v Jasove. „Poslucháči i profesori nešetrili slovami uznania, čo je vyjadrením úcty k histórii, ale aj k ľuďom, ktorí ju touto formou oživujú,“ povedala na záver vedúca referátu novších dejín Mária Hajduová.