Prejsť na obsah

Pred víkendovým búraním bytovky na Hrebendovej ulici absolvoval primátor kontrolný deň na Luníku IX

V sobotu ráno sa na košickom Luníku IX začne kvôli vážne narušenej statike, ktorá ohrozuje zdravie a životy obyvateľov sídliska, s búraním bytovky na Hrebendovej ulici 30-32. Plánovanej demolácii bytového domu predchádzala kompletná príprava vrátane vypratania bytového domu. Cenu búracích prác vrátane dopravy a likvidácie odpadu sa transparentným verejným obstarávaním podarilo znížiť na 95 000 eur, čo je o 26 percent menej ako bolo pôvodne plánované. Realizuje ich košická spoločnosť Demonta, ktorá spomedzi troch záujemcov ponúkla najnižšiu sumu. 

Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) preto aj so starostom sídliska Marcelom Šaňom (SRK) zástupcami Bytového podniku mesta Košice (BPMK), neziskovej organizácie ETP Slovensko a médií absolvoval priamo pri bytovke kontrolný deň.

„Ľudia, ktorí tu bývali v minulosti, to jednoducho „vybývali.“ Nevážili si majetok, ktorý zadarmo dostali. A pretože si ju obyvatelia postupne zničili, pristúpime k jej búraniu. Hoci sme sa prikláňali k revitalizácii tejto bytovky, statické posudky ukázali, že túto bytovku nevieme zachrániť. Je mi ľúto, keď musíme prejsť až k takémuto riešeniu,“ uviedol primátor.

Možnosť na nové bývanie prinesie spolupráca mesta, mestskej časti a neziskovky ETP Slovensko

Po demolácii spomínanej bytovky a odstránení ruín sa na tomto mieste začne s výstavbou nových bytov. Mesto tým vychádza v ústrety nielen rodinám z Luníka IX, ktoré si chcú zlepšiť svoje životné podmienky.

„Pre obyvateľov Luníku IX, ale aj z ďalších osád sme v spolupráci s mestskou časťou a neziskovou organizáciou ETP Slovensko - Centrum pre udržateľný rozvoj pripravili možnosť svojpomocnej výstavby jednoduchých rodinných domov, na ktorej sa budú aj sami finančne podieľať. Podobné projekty svojpomocnej výstavby úspešne na Slovensku fungujú, čoho príkladom je aj obec Rankovce v okrese Košice-okolie. Priamo na Luníku IX už máme skúsenosti s výstavbou nového bytového domu. Za úspech považujeme aj výstavbu novej bytovky Hrebendovej ulici v roku 2015, v ktorej bez problémov žije a platí nájomné 12 rodín. Verím, že tieto rodiny budú príkladom aj pre ďalších obyvateľov, ktorí si svoje byty postavia, nasťahujú sa do nich a budú za svoje bývanie aj platiť,“ myslí si Jaroslav Polaček.  

Primátor pochválil kvalitnú prácu starostu Šaňu

Primátor vyzdvihol aj prácu tamojšieho starostu Marcela Šaňu, pod ktorého vedením urobil Lunik IX výrazný pokrok. Zdôraznil, že väčšina obyvateľov Luníka IX sa aj vďaka osobnému prístupu starostu dokázala prispôsobiť a môžu tak žiť lepšie ako predtým.

„Sídlisko Luník IX sa mení k lepšiemu a to je dobrá správa nielen pre Košice, ale pre celé Slovensko. Vďaka novým projektom, kde už nič nikto nedostane nič zadarmo sa bývanie na tomto sídlisku môže opäť skvalitniť a ľudia si budú vážiť, čo si z veľkej časti sami vybudujú,“ dodal.