Prejsť na obsah

Prestrešené "čéhačko" môžu oddnes využívať rekreační plavci aj športové kluby

Priaznivci plávania môžu oddnes využívať prestrešený 33-metrový vodnopólový bazén na kúpalisku Červená hviezda. K dispozícii bude širokej verejnosti a športovým klubom každý deň od 6.00 do 21.00 hod. vrátane víkendov. Ide o náhradu pre rekreačných plavcov, vodnopólistov a ďalšie športové kluby počas prestavby Mestskej krytej plavárne (MsKP) na Národné olympijské centrum plaveckých športov Košice (NOCKE).

Dráhy pre verejnosť sú vyčlenené ráno, okolo poludnia a vo večerných hodinách po 20.00 hod. V čase od 15.00 do 20.00 hod. prebieha v bazéne tréningová činnosť športových klubov. Počas víkendov bude bazén na ˇčeháčku“ vo väčšej miere určený pre verejnosť, aj keď aj v tomto prípade môže dochádzať k obmedzeniam kvôli tréningom alebo vodnopólovým zápasom a turnajom. Harmonogram obsadenosti dráh športovými klubmi vrátane voľných dráh pre verejnosť je dostupný na stránke plavárne: http://www.plavarenkosice.sk/upload/files/Harmonogram%20obsadenosti%20baz%C3%A9na(2).pdf

Bazén sa bude využívať celoročne

Vodnopólový bazén môže vďaka nafukovačke fungovať nezávisle na kúpalisku Červená hviezda od jesene až do začiatku letnej sezóny, keď sa "čéhačko" vráti ku klasickej prázdninovej prevádzke. "Čéhačko" ukončilo tohtoročnú sezónu 31. augusta, keď jeho bránami prešlo ho 22 400 ľudí. Sesterské kúpalisko Rumanova uzavrelo sezónu uplynulý piatok s bilanciou takmer 32 000 návštevníkov.

Prestrešený bazén má osem dráh a voda v ňom mala dnes príjemných 28 stupňov. Okrem vody v bazéne je vykurovaný aj vzduch vo vnútri nafukovačky. Plavcom sú k dispozícii nové šatne a sociálne zariadenia. Celkové náklady na výstavbu prestrešenia a ďalších súvisiacich prác vyšli na 1,55 milióna eur.

Karol Bačo: Tešíme sa z nového prestrešenia

Nové možnosti plávania počas rekonštrukcie víta aj vodnopólový tréner ŠK Hornets Košice Karol Bačo mladší.

„Som rád, že nám počas rekonštrukcie krytej plavárne pribudla táto možnosť. Keďže sa roky možnosti plávania v Košiciach neriešili a nepribudli nové bazény, považujem toto za rozumné riešenie, ktoré navyše nebolo až tak finančne náročné, na rozdiel od výstavby nového bazéna. Prestrešený bazén pomôže verejnosti aj klubom nielen v aktuálnej situácii, ale aj do budúcna, keď mimo letnej sezóny doplní v Košiciach možnosti pre plávanie a šport. Hlavným a najväčším prínosom pre plavecký šport však bude moderné plavecké centrum, ktoré nám vznikne v priestoroch krytej plavárne."

Plávanie v prestrešenom bazéne si v rámci svojej rehabilitácie po úraze otestoval dnes aj košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).  

„Mám z toho veľmi dobrý pocit a verím, že rovnako sa tu bude páčiť aj návštevníkom. Vďaka tejto nafukovacej hale sme našli spôsob, ako umožniť plavcom a športovcom využívať vonkajší bazén po celý rok a najmä počas aktuálnej rekonštrukcie Mestskej krytej plavárne. Bazén už dnes naplno slúži verejnosti a športovým klubom. Po tom, čo sprevádzkujeme Národné olympijské centrum ho chceme prepojiť s kúpaliskom Červená hviezda a vytvoriť jeden veľký moderný plavecký komplex, ktorý bude poskytovať kvalitné služby všetkým, ktorí majú radi šport a plávanie.“

Na Mestskej krytej plavárni sa búra strecha a teleso bazéna

Výstavba NOCKE začala v polovici augusta a podľa zmluvy potrvá 18 mesiacov. Vranovská spoločnosť Betpres, postaví moderný plavecký komplex za 16,68 milióna eur bez DPH. Aktuálne v budove plavárne prebiehajú búracie práce na streche a telese bazéna.

Nový športový stánok určený nielen pre fanúšikov aktívneho pohybu a kluby plaveckých športov, by mal začať s prevádzkou v prvej polovici roka 2025. Po jeho dokončení sa spolu s celoročne prestrešeným vodnopólovým bazénom na kúpalisku Červená hviezda zvýšia kapacitné možnosti plávania pre verejnosť a športové kluby až o polovicu v porovnaní s predchádzajúcim stavom.