Prejsť na obsah

Prevzatie Verejného cintorína a Krematória Správou mestskej zelene sa po roku ukázalo ako správny krok

Pred rokom prevzala Správa mestskej zelene (SMsZ)v Košiciach do svojej správy košický Verejný cintorín a Krematórium. Spoločnosti Rekviem vtedy skončila dvadsaťročná nájomná zmluva. Vedenie mesta na čele s primátorom Jaroslavom Polačekom (nezávislý) sa ju rozhodlo neobnoviť kvôli nespokojnosti s dovtedajším prevádzkovateľom.

Mestské zastupiteľstvo ešte v júli 2019 v súlade so zákonom o pohrebníctve schválilo zámer zveriť SMsZ správu oboch pietnych miest za účelom zabezpečenia údržby a správy areálov, cintorínov a prevádzkovania pohrebnej služby, krematória a pohrebísk.

Očakávania sa naplnili, dokumentujú ich aj pozitívne reakcie

Mesto si od zmeny sľubovalo, že SMsZ bude tieto služby poskytovať vo vyššej kvalite ako doterajší prevádzkovateľ a zároveň bude vedieť lepšie zhodnotiť mestský majetok. Ďalším dôvodom boli aj pružnejšie reakcie na podnety a žiadosti občanov, vyššie investície a kvalitnejšia starostlivosť sa o zeleň. Po roku je zrejmé, že sa očakávania naplnili a obe košické pohrebiská sa po prevzatí SMsZ posunuli na vyššiu úroveň. Podľa primátora mesta to dokumentujú aj pozitívne reakcie od občanov. 

„Musím pochváliť a poďakovať všetkým zamestnancom Správy mestskej zelene za veľmi dobrú prácu, ktorú počas roka vykonali na Verejnom cintoríne a v Krematóriu. Nielen vnútorné priestory, ale aj oba areály boli roky neudržiavané a SMsZ ich prevzala v značne zanedbanom stave. Kremačné pece fungovali len silou vôle, vonkajšie plochy boli zarastené, chodníky neudržiavané, našli sme aj plesnivé kancelárie, v nevyhovujúcom stave boli aj vnútorné priestory. Tento nedôstojný čas je už našťastie za nami. Za uplynulých 12 mesiacov sme sa viacerými investíciami posunuli k výraznému skrášleniu oboch pietnych miest. Stále je ešte pre nami množstvo roboty, no podstatné je, že zlepšenia sú badateľné na každom kroku,“ zhodnotil úvodný rok oboch pietnych miest pod správou SMsZ primátor.   

Riaditeľka SMsZ Marta Popríková skonštatovala, že úlohu správcu prijali s maximálnou vážnosťou a od prevzatia Verejného cintorína a Krematória pravidelne odstraňovali dlhodobo neriešené problémy a nedostatky z minulosti. Návštevníci oboch pietnych miest ocenili viaceré investície, ktoré zlepšili pohodlie účastníkov smútočných obradov alebo prístup ľudí k hrobom svojich príbuzných.

Vylepšil sa vzhľad a vybavenie oboch pietnych miest ako aj podmienky pre zamestnancov

V porovnaní so stavom, s akým sa stretli pred rokom, je podľa nej súčasná situácia neporovnateľne lepšia. Masívnymi opravami, vylepšeniami a rekonštrukciami sa snažili zlepšiť nielen vzhľad a vybavenie oboch pietnych miest, ale aj pracovné prostredie zamestnancov.

„Veľmi dobré ohlasy od návštevníkov máme najmä na tie „viditeľné“ vylepšenia ako sú rekonštrukcie sociálnych zariadení, nové čalúnenie lavíc, rekonštrukcie a opravy schodov, oprava múrika a doplnenie zábradlia, výstavba chodníka k urnovým hrobom alebo osadenie nových lavičiek a košov v areáli krematória. Takisto sa tam opravila strecha a chladiarenské zariadenie. Na Verejnom cintoríne sme zrekonštruovali kolumbárium, vyčistili dlažbu a pamätníky, nanovo vyznačili pamätné hroby a vyfrézovali takmer 100 pňov, ktoré prekážali návštevníkom pri chôdzi. Na Verejnom cintoríne v Košiciach sme rozšírili naše služby občanom o možnosť zakúpiť si sviečku v sviečkomate a bezplatné zapožičanie náradia. Takisto sme všade zaviedli separovaný zber odpadu. Zamestnancom zas slúžia nové skrine v zrekonštruovanej šatni,“ hovorí Marta Popríková.

Do kremačných pecí sa investovalo takmer 200 000 eur

SMsZ sa zamerala aj na uzatvorenie Nájomných zmlúv na hrobové a urnové miesta. Počas uplynulého roka sa úspešne popasovala aj s dezolátnym stavom kremačných pecí. Hoci podľa nájomnej zmluvy s predchádzajúcim správcom mali byť pri ich vrátení funkčné aspoň na polovicu, podľa znaleckého posudku boli len na zhruba 20 percent. V roku 2020 sa zrealizovala kompletná rekonštrukcia maďarskej kremačnej pece a servisná oprava českej kremačnej linky spolu za takmer 200 000 eur. V súčasnosti sú podľa riaditeľky SMsZ obe kremačné linky funkčné. Vždy sa využíva jedna linka a každý mesiac sa v priemere uskutoční 300 kremácií.

V budúcom roku plánuje SMsZ opravu ústredného schodiska na Verejnom cintoríne, opravu kamenného obkladu stien Krematória a sfunkčnenie tamojšej fontány. Pripravuje sa  štúdia prírodného cintorína. Na Verejnom cintoríne sa pripravujú ďalšie sadové úpravy pred jeho vstupom vrátane nového mobiliáru ,otvorenie predajne a výstavba časti asfaltovej komunikácie.   Výrazné zmeny čakajú aj parkovanie pred Verejným cintorínom, kde bol doteraz problém nájsť voľné miesto.

Na Verejnom cintoríne sa chystá závorové parkovisko pre návštevníkov

„Problémy spôsobujú parkujúce autá obyvateľov, ktorí pracujú v okolitých firmách alebo ich navštevujú. Spôsobujú tým nemalé problémy všetkým, ktorí autom prichádzajú na smútočný obrad alebo na hroby svojich najbližších. Preto sme sa rozhodli od budúceho roka riešiť túto situáciu zavedením závorového parkoviska, ktoré bude spoplatnené a zároveň bude zvýhodňovať účastníkov pohrebných obradov a návštevníkov cintorína,“ dodala riaditeľka.