Prejsť na obsah

Prezentácia spoločného projektu miest Košice a Miškovec

Magistrát mesta Košice dnes za účasti viceprimátora mesta Košice Mikuláša Čečka a viceprimátora mesta Miškolc Vilmosa Fedora usporiadal prezentáciu schváleného projektu „Podpora rozvoja cestovného ruchu v regióne prostredníctvom cezhraničnej spolupráce". Projekt bol schválený Spoločným monitorovacím výborom pre Program cezhraničnej spolupráce Maďarská republika – Slovenská republika ešte v apríli tohto roku. Financovaný bude z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Maďarská republika – Slovenská republika 2007 – 2013. Slávnostný podpis Zmluvy o pridelení nenávratného finančného príspevku vo výške 275 321 eur (cca 8,3 mil. Sk) sa uskutočnil 28. októbra 2009 v Štátnom divadle a zorganizoval ho Spoločný technický sekretariát v Budapešti spolu s Regionálnym informačným bodom Košice. Zúčastnilo sa na ňom 20 zástupcov úspešných organizácií z oprávneného územia," povedal v úvode prezentácie projektu viceprimátor Košíc Mikuláš Čečko. Z projektového rozpočtu je financovaný maďarský aj slovenský partner. Obaja sídlia v oprávnenom území. Mesto Košice ako lead partner projektu získal z uvedenej sumy nenávratný finančný príspevok vo výške 194 549 eur (cca 5,9 mil. Sk) a mesto Miškolc ako cezhraničný partner Košíc príspevok vo výške 80 772 eur (cca 2,4 mil. Sk). Miera spolufinancovania 5% je zabezpečená podľa jednotlivých čiastkových rozpočtov oboch partnerov projektu," spresnil viceprimátor mesta Košice Mikuláš Čečko.

Cieľom projektu je podpora rozvoja turizmu v prihraničných regiónoch Slovenska a Maďarska prostredníctvom tvorby viacjazyčných návštevníckych informačných a propagačných materiálov, brožúr, CD a DVD vizitiek, DVD filmu o oboch partnerských mestách. K lepšej orientácii turistov pri návšteve oboch miest má pomôcť zavedenie elektronického informačného systému – kiosky, elektronické tabule a elektronického mobilného sprievodcu pre návštevníkov mesta Košice Audio Guide. Na území mesta Košice je v súčasnosti rozdiel v úrovni poskytovaných služieb verejnou správou. Cieľom tohto projektu je podporiť vyváženosť regionálneho rozvoja, no najmä napomôcť informatizácii verejných služieb. Týmto krokom chceme priblížiť ešte viac verejnú správu obyvateľom, predovšetkým v oblasti školstva, sociálnych služieb, kultúry, zdravotníctva a regionálnej politiky. Našou snahou bude v neposlednom rade dosiahnuť rozmach turizmu a zvýšiť povedomie populácie o turistických atrakciách a kultúrnom dedičstve oboch miest," zdôraznil viceprimátor mesta.

Rovnosť príležitostí prístupu k informáciám chce mesto Košice dosiahnuť aj mutáciou webovej stránky mesta Košice v anglickom a maďarskom jazyku, ale predovšetkým sprístupnením webovej stránky slabozrakým. Priemerne sa počas pracovného dňa na webovú stránku mesta Košice prihlási 2000-2500 návštevníkov. Za rok 2008 sme evidovali 949 000 tisíc prihlásených. Počítame, že po implementácii projektu sa toto číslo znásobí na cca 1 400 000 používateľov za rok, a že mutáciou a sprístupnením stránky pre slabozrakých dosiahneme zamedzenie informačného deficitu," spresnil viceprimátor mesta.

Mesto Miškolc zavedie vďaka projektu tiež elektronický informačný systém s využitím technológie bluetooth, nové elektronické informačné tabule a DVD vizitku. Jedným z výstupov plánovaných aktivít mesta Miškolc bude spoločný DVD film o pozoruhodnostiach a významných kultúrnych udalostiach oboch partnerských miest. V rámci projektu plánujeme zorganizovať aj workshop pre odborníkov v oblasti turizmu oboch miest," povedal viceprimátora mesta Miškolc Vilmos Fedor.

Projekt ROCER nie je jediným spoločným projektom oboch samospráv, ktorý podporila Európska únia. Osobne ma veľmi teší, že spolupráca oboch samospráv v podávaní spoločných projektov napreduje. V predchádzajúcom programovom období 2004 – 2006 mesto Košice v rámci programu INTERREG III A Program susedstva Maďarsko – Slovensko – Ukrajina 2004 – 2006 zrealizovalo v partnerstve s mestom Miškovec projekt pod názvom Kooperácia zoologických záhrad na obidvoch stranách hranice a zvýšenie povedomia v oblasti ochrany prírody, ktorý bol z fondov EÚ podporený sumou 89 865,47 eur (2,7 mil. Sk). Zoologická záhrada v Košiciach vďaka týmto financiám mohla vybudovať exteriérový informačný kiosk, náučný chodník a zhotoviť propagačné materiály o ZOO, čo viedlo k zvýšeniu návštevnosti ZOO. V procese implementácie je aj projekt IMPACT, ktorý je zameraný na ochranu kritickej infraštruktúry. Verím, že naša spolupráca na tvorbe projektov a uchádzaní sa o nenávratné finančné prostriedky s naším partnerským mestom bude pokračovať naďalej," uviedol viceprimátor Košíc.

Samotnému mestu Košice boli v uplynulom období schválené nenávratné finančné prostriedky z fondov Európskej únie aj na ďalšie projekty, v celkovej sume vyše 25 miliónov eur (cca 753 mil. Sk). V čase hospodárskej krízy nám schválené prostriedky výrazným spôsobom pomôžu realizovať niektoré investičné a inovačné aktivity vo viacerých oblastiach. Mesto Košice sa preto bude aj naďalej snažiť byť úspešné v podávaní ďalších projektov. Aj v súčasnosti už máme pripravené významné projekty, ktoré plánujeme v blízkej budúcnosti predložiť," uzavrel viceprimátor mesta Mikuláš Čečko.

Schválené projekty mesta Košice:
1) Kompostáreň bioodpadov mesta Košice - Schválený nenávratný finančný príspevok (NFP) 3 774 246,93 €
2) Zníženie emisií modernizáciou MHD - Schválený NFP 9 109 754,25 €
3) Rekonštrukcia a modernizácia ZŠ a MŠ - Schválený NFP 11 081 613,35 €:
• ZŠ Kežmarská 30 v Košiciach
• ZŠ Krosnianska 2 v Košiciach
• ZŠ Kežmarská 28 v Košiciach
• ZŠ Park Angelinum 8 v Košiciach
• ZŠ Považská 12 v Košiciach
• ZŠ Družicová 4 v Košiciach
• ZŠ Trebišovská 10 v Košiciach
• ZŠ Tomášikova 31 v Košiciach
• MŠ Dneperská 8 v Košiciach
4) Terénna sociálna práca v sociálne znevýhodnených lokalitách v meste Košice - Schválený NFP 48 633,33 €
5) Vzdelávanie – Schválený NFP 1 194 465 €
• Inovácia vzdelávacieho programu košických ZŠ – cesta ku zlepšeniu kľúčových kompetencií žiakov a učiteľov
• Znalosť cudzích jazykov nám otvára dvere do sveta
• Premena tradičnej školy na modernú
• Košické moderné školy
• Projekty pre ZŠ Polianska 1, ZŠ Janigova 2, ZŠ Ulica Jána Pavla II.1, ZŠ Krosnianska 4, ZŠ Staničná 13
6) Revitalizácia tradičných priemyselných zón v Juhovýchodnej Európe - Schválený NFP 226 185,00 €

Projekty cezhraničnej spolupráce:
7) Via Regia Plus - Schválený NFP 119 000,00 €
8) Periurban Parks – Schválený NFP 97 491,60 €
9) Sufalnet – Schválený NFP 113 571,05 €

Projekty v schvaľovacom procese:
1) projekty v rámci operačného programu Životné prostredie - Žiadaný NFP 5 639 645,64 €
• Zmena palivovej základne zariadení občianskej vybavenosti v Košiciach
• Inštalácia tepelných čerpadiel v kombinácii so zmenou palivovej základne zariadení občianskej vybavenosti
• Zmena palivovej základne verejných budov v Košiciach
2) Rekonštrukcia a modernizácia Strediska sociálnej pomoci na ulici Garbiarska 4, Košice - Žiadaný NFP 3 036 786,15 €
3) projekt Edukáciou k uplatneniu na trhu práce - Žiadaný NFP 81 317,59 €
4) Elektronizácia verejnej správy krajského mesta Košice - Žiadaný NFP 4 000 000,00 €
5) Nákup čistiacej techniky na pozemné komunikácie pre zlepšovanie kvality ovzdušia v Košiciach - Žiadaný NFP 2 850 000,00 €
6) Rekonštrukcia a modernizácia Knižnice pre mládež na Humenskej ulici č. 9 v Košiciach -Žiadaný NFP 982 520,91 €
7) Posilnenie uvedomelosti o spoločných historických a kultúrnych tradíciách Abova na oboch stranách hranice - Žiadaný NFP 81 288,84 €
8) Aplikácia etiky v pr