Prejsť na obsah

Prezident SR prijal predstaviteľov Únie miest Slovenska

Prezident Slovenskej republiky prijal predstaviteľov Únie miest Slovenska (ÚMS) na čele s jej prezidentom Andrejom Ďurkovským. Ten na úvod stretnutia požiadal hlavu štátu o podporu pri presadení ochrany zdrojov pitnej vody na území Žitného ostrova v súvislosti s plánovanou výstavbou ropovodu Schwechat-Bratislava.

Bratislavský primátor zároveň informoval prezidenta o odmietavom postoji hlavného mesta k výstavbe megakasína na okraji Bratislavy. „Pre nás je dôležité, aby tam neboli degresívne dane pre investorov," zdôraznil Andrej Ďurkovský.

Prezident Ivan Gašparovič skonštatoval, že i napriek nevyhnutnosti prepojenia Schwechatu s Bratislavou je presvedčený o tom, že vodné zdroje by nemali byť ohrozované. Na margo výstavby ropovodu dodal, že „podporujem výstavbu ropovodu, ale cez iné územie a v inej alternatíve," povedal prezident.

Hlava štátu zareagovala aj na problematiku výstavby zábavno-rekreačného centra na okraji Bratislavy. Podľa prezidenta by vznik megakasína priniesol množstvo nových pracovných pozícií ako aj ďalšie príjmy pre štát i samosprávu. Ivan Gašparovič však súhlasí s názorom, že projekt treba dôkladne konzultovať na všetkých úrovniach.

Predstavitelia ÚMS informoval prezidenta aj o svojom návrhu na iniciovanie zákona o rozvojových poplatkoch, ktorý by samosprávam priniesol väčšie zdroje z investícií, ktoré sa realizujú na ich katastrálnom území: "Vnímame to ako zákon, ktorý je všeobecne uplatniteľný a dobrý," uviedol Andrej Ďurkovský.

Primátori sa prezidentovi posťažovali na slabú vymožiteľnosť práva a na súdne prieťahy. Ivan Gašparovič je presvedčený, že slovenské súdnictvo potrebuje komplexnú reformu, bez ktorej sa situácia nezmení. „Sudcovia nie sú nezávislí! Naopak, sú závislí od ústavy, od zákonov, od morálky a od občanov," podčiarkol prezident.

Viceprezident ÚMS a primátor Košíc František Knapík sa na stretnutí s hlavou štátu zmienil o probléme vymáhania poplatkov najmä od neprispôsobivých občanov, za ktorých platí mnohokrát úhrady mesto, čo zvyšuje náklady samosprávy. Primátor východoslovenskej metropoly by chcel tento problém riešiť formou nútených verejných prác pre neplatičov. Žiaľ, ako dodal, nedovoľuje to súčasná legislatíva.

Prezident Ivan Gašparovič prisľúbil predstaviteľom ÚMS pomoci pri ich legislatívnych zámeroch v prospech zlepšenia fungovania mestských samospráv.

Na stretnutí s naším najvyšším predstaviteľom bol prítomný aj prvý viceprezident ÚMS a primátor Trnavy Štefan Bošnák, viceprezident ÚMS a primátor Prešova Pavel Hagyari, viceprezident ÚMS a primátor Trenčína Branislav Celler a generálny sekretár ÚMS Marián Minarovič

Zdroj: tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR