Prejsť na obsah

Pri chate Hrešná sa v júli začne s výstavbou ďalšieho úseku cyklotrailu

V druhej polovici júla sa neďaleko chaty Hrešná začne s výstavbou štvrtého úseku flowtrailu Hriešny v dĺžke zhruba 2,1 kilometra. Primátora mesta Košice Jaroslava Polačeka (nezávislý) o tom priamo na mieste informovali predstavitelia občianskeho združenia KE.CY - košické cyklotraily. 

Podľa ich šéfa Zorana Bosáka sú Košice jedným z najrozvinutejších miest, čo do celkového počtu cyklotrailov ako aj ich využitia. Vyzdvihol aj spoluprácu s mestom Košice, ktoré im na základe v stredu podpísanej zmluvy poskytlo na výstavbu nového úseku finančnú pomoc vo výške 24 000 eur a zaviazalo sa aj k ďalšej podpore. Celý cyklotrail Hriešny je rozdelený do štyroch častí - Mravenisko, Natural, Výšľap a Hriešny flow. Po jeho úplnom dokončení bude jeho trasa od chaty Hrešná po Alpinku dosahovať celkovú dĺžku 4,9 km.

„Teší ma, že po minuloročnom otvorení cyklotrailu na Bankove môžeme oznámiť ďalšiu pozitívnu správu všetkým fanúšikom tohto druhu športu. Predpokladáme, že výstavba nového úseku bude trvať zhruba dva mesiace. Veríme, že v priebehu septembra ho už budeme môcť sprístupniť pre verejnosť,“ uviedol Zoran Bosák.  

Primátor ocenil veľmi dobrú spoluprácu so združením KE.CY - košické cyklotraily

Primátor Polaček zdôraznil, že mesto chce podporovať zmysluplné zelené projekty. Tento je podľa neho jedinečný v tom, že vznikol vďaka spolupráci s mestom Košice a Mestskými lesmi.

„Chceme byť lídrami výstavby cyklochodníkov a v podpore možností cykloturistiky v meste. Som vďačný chlapcom z KE.CY, že robia všetko pre to, aby si verejnosť v Košiciach mohla prísť na svoje. Našli sme spôsob ako spolupracovať a je vidno, že nielen rozumejú danej problematike, ale doteraz urobili aj mnoho užitočnej roboty pre všetkých fanúšikov tejto formy horskej cyklistiky. Košičanom som pred voľbami sľuboval rozvoj cyklistiky v meste a budovanie nových úsekov cyklotrás a som rád, že postupne sa začínajú prejavovať aj výsledky. Aj flowtrail Hriešny je jednou z možností ako sa aj za málo peňazí dajú urobiť veľké veci. Chlapci z KE.CY majú do budúcnosti viaceré plány a verím, že aj v spolupráci s mestom Košice sa ich podarí naplniť,“ myslí si primátor.

Budúci rok chcú zrekonštruovať všetky doteraz postavené cyklotraily

KE.CY doposiaľ na území Mestských lesov Košice vybudovali 25 km cyklotrailov rôzneho druhu a obtiažnosti. Sieť tvorí 14 trailov z čoho dva sú výšlapové. Väčšina singlov je strednej obtiažnosti, na piatich sa nachádzajú ťažké časti, ktoré sú v teréne označené. Bližšie informácie je možné nájsť na webstránke tohto občianskeho združenia.

„Ten, kto sa po prvý raz dostane na tento typ cyklochodníka, si najprv musí zvyknúť na užší terén. Prejsť by ho však mal aj slabší cyklista. Máme aj cyklosprievodcov, ktorí vedia začiatočníkom pomôcť a poradiť. Okrem výstavby nových úsekov cyklotrailov dbáme aj na ich údržbu a obnovu. V priebehu budúceho roka chceme zrekonštruovať všetky doteraz postavené cyklotraily tak, aby sa zvýšila ich bezpečnosť a návštevníci mali z nich ešte väčšie zážitky,“ dodal Zoran Bosák.