Prejsť na obsah

Pri požiari na Luniku IX. sa udusili 3 deti

V piatok 25. apríla o 2.00 hod. po polnoci došlo na Luniku IX k požiaru obytného bloku na Hrebendovej 8, následkom ktorého sa udusili tri deti a ďalší občania boli zranení a prevezení do nemocnice. BPMK zabezpečil opustenie všetkých bytových jednotiek, keďže hrozilo nebezpečenstvo ďalších zranení. V celom vchode sa vykonali statické úpravy, aby si mohli obyvatelia odniesť svoje veci a nábytok do náhradných priestorov.

Rodiny, ktoré mali platné nájomné zmluvy boli ubytované v náhradných bytoch na Podjavorinskej a ďalšie rodiny boli riešené postupne. Nakoniec sa podarilo umiestniť do náhradných 1 a 2-izbových bytov takmer všetky rodiny. Presťahovanie zatiaľ rezolútne odmieta len jedna rodina bez udania dôvodu. Podľa vedenia mesta je ťažké predpokladať dokedy bude trvať dočasné ubytovanie.

Objekt na Hrebendovej 8 bol odpojený z elektrickej siete a vchod sa zabezpečil proti vniknutiu do bytových jednotiek. V súčasnosti tam prebieha statická analýza objektu.

Mesto Košice má na Luniku IX v správe 696 bytových jednotiek. Do Inštitútu osobitného príjemcu, prostredníctvom ktorého platia prevažne Rómovia nájomné, sa na tomto sídlisku zapojilo zatiaľ 373 obyvateľov.
Celkový dlh neplatiacich občanov na Luniku IX. predstavuje sumu 171 mil. Sk bez penále.