Prejsť na obsah

Primátor a 41 poslancov mestského zastupiteľstva dnes zložili svoj sľub

V sobotu 29. októbra rozhodli svojimi hlasmi voliči v Košiciach, že najbližšie štyri roky bude primátorom mesta kandidát koalície KDH, SaS, Sme rodina, Nova, Aliancia, SRK, Dobrá voľba a Umiernení, OĽANO, Kresťanská únia, Zmena zdola Jaroslav Polaček. V rovnaký deň sa uskutočnili aj voľby do mestského zastupiteľstva. Spomedzi 41 poslancov obhájilo svoj post 25, ku ktorým pribudlo 13 nových a traja staronoví poslanci. 

Na dnešnom ustanovujúcom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Košiciach si staronový primátor Jaroslav Polaček prevzal z rúk predsedu mestskej volebnej komisie Ladislava Bruňáka osvedčenie o svojom zvolení a spolu s novozvolenými poslancami zložili aj zákonom predpísaný sľub.

Primátor požiadal poslancov, aby uprednostňovali záujmy občanov pred tými vlastnými

Primátor mesta vo svojom príhovore aj pred zrakmi svojich predchodcov Rudolfa Schustera a Rudolfa Bauera poďakoval obyvateľov mesta za dôveru. Uplynulé volebné obdobie zhodnotil s tým, že sa mesto podarilo naštartovať k lepšej budúcnosti, či už z pohľadu viacerých významných investícií alebo veľkého reštartu športu.

„Tie štyri roky nás veľa naučili. Začali sme veci robiť kvalitne, transparentne, čestne a starým praktikám sme vystavili jasnú stopku. Začali sme pracovať pre všetkých Košičanov. Neostali sme len pri sľuboch či nápadoch na papieri. Prešli sme si aj veľkými krízami. Ukázali sme však, že v krízovom období vieme spolupracovať, pomáhať si a podporovať sa.“ 

Polaček požiadal všetkých poslancov, aby uprednostňovali záujmy Košičanov pred svojimi vlastnými. Zároveň vyhlásil, že sa teší na spoluprácu s každým poslancom. Nasledujúce volebné obdobie považuje za veľmi zložité. 

„Nečakajú nás ľahké roky. Budeme čeliť mnohým problémom. Najbližšie nás čakajú tvrdé rokovania s vládou, ktorá nám za posledné roky pridáva kompetencie, ale často bez finančného krytia. Potrebujem vašu silu na presadzovanie lepšej pozície pre Košičanov. My vieme, čo ľudia v Košiciach potrebujú. Bez peňazí sa však budovať a rozvíjať nedá,“ skonštatoval.

Vznikli dva nové kluby 

Počas ustanovujúceho zastupiteľstva bolo oznámené, že pri mestskom zastupiteľstve budú fungovať dva poslanecké kluby. Starosta Sídliska KVP a poslanec Ladislav Lörinc informoval o vzniku Košického klubu, ktorý bude tvoriť 12 poslancov zastupiteľstva. Okrem neho ako predsedu to budú Iveta Adamčíková, Dominik Babušík, Marek Fedoročko, Marián Horenský, Matej Kundrát, Roman Matoušek, Vladimír Saxa, Martin Seman, Róbert Schwarcz, Zuzana Slivenská a Erik Weiss.

Starostka mestskej časti Nad jazerom a poslankyňa Lenka Kovačevičová predstavila poslanecký klub Starostovia a nezávislí kandidáti. Ten bude mať desať členov, keď okrem nej to budú títo poslanci: Jozef Andrejčák, Lucia Iľaščíková, Marek Kandráč, Jozef Karabin, Viliam Knap, Michal Krcho, Igor Petrovčik, Anna Súkeníková a Miroslav Špak. Predsedníčkou klubu sa stala Lenka Kovačevičová, podpredsedom Michal Krcho. Ďalší 19 poslanci budú zatiaľ pôsobiť ako nezaradení.

Nová Mestská rada má 12 členov

V novom zložení bude fungovať aj Mestská rada, ktorá bude pozostávať na základe dohody z 12 členov. Okrem primátora Jaroslava Polačeka, viceprimátora Marcela Gibódu, viceprimátorky Lucie Gurbáľovej a predsedu Rady starostov Jána Niguta budú jej členmi aj poslanci Bernard Berberich (všetci traja KDH), Miloš Ihnát, Lucia Iľaščíková, Viliam Knap, Igor Petrovčik, Ladislav Lörinc, Roman Matoušek a Martin Seman.

Mestské zastupiteľstvo (MZ) zriadilo pre toto volebné obdobie celkovo 14 stálych komisií. Oproti minulosti k nim na základe návrhu Marcela Vrchotu (SaS) pribudla Komisia pre deľbu pôsobností medzi mestom a mestskými časťami. Pozmeňujúcim návrhom Mariána Horenského sa určila nová obsahovú náplň komisie športu a aktívneho oddychu. Na návrh viceprimátorky Lucie Gurbáľovej sa zmenil aj doterajší názov komisie pre vzdelávanie na komisia pre školy, vzdelávanie a mládež. Na menoslove predsedov komisií sa jednomyseľne zhodlo všetkých 41 poslancov.

Kto bude šéfovať komisiám pri mestskom zastupiteľstve?

Finančná komisia – Roman Matoušek

Majetková komisia – Dominik Karaffa

Sociálna a bytová komisia – Iveta Adamčíková

Komisia cirkví – Bernard Berberich

Komisia pre školy, vzdelávanie a mládež – Róbert Schwarcz

Komisia športu a aktívneho oddychu – Marián Horenský

Komisia dopravy a výstavby – Miroslav Špak

Komisia životného prostredia, verejného poriadku a ochrany zdravia – Zuzana Slivenská

Legislatívno-právna komisia - Beáta Zemková

Komisia kultúry – Ľubica Blaškovičová

Komisia národnostných menšín – Peter Múdry

Komisia regionálneho rozvoja a cestovného ruchu – Marcel Gibóda

Komisia na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov – Dominik Karaffa

Komisia pre deľbu pôsobností medzi mesto a mestské časti – Marcel Vrchota

Poslanci sa najbližšie zídu 29. novembra

Poslanci na svojom piatkovom rokovaní schválili aj Územný plán zóny Košice – Šaca, IBV Kaštieľ a zmeny vo VZN mesta Košice č. 132 o miestnych daniach pre športoviská. Na základe schválneje úpravy sa od budúceho roka zníži o polovicu daň na stavby užívané na šport. Suma, o ktorú takto príde mestský rozpočet, sa momentálne nedá presne vyčísliť, odhad hovorí o výpadku do 200 000 eur. Zastupiteľstvo zároveň schválilo zvýšenie sadzby dane neudržiavaných stavieb až na desaťnásobok súčasnej hodnoty. Mesto ako správca dane môže k zvýšeniu sadzby dane pristúpiť vtedy, ak sa vlastník o svoju nehnuteľnosť nestará a mesto ho aspoň dvakrát vyzvali k náprave.

Na základe dohody členov Mestskej rady a návrhu poslanca Matouška bolo prerušené rokovanie o zmenách členov štatutárnych a kontrolných orgánov v DPMK a BPMK ako aj o návrh na zmenu programového rozpočtu mesta na tento rok, ktorý počítal s dofinancovaním rozpočtu DPMK vo výške 4,94 milióna eur. Poslanci budú o týchto troch bodoch rokovať na mimoriadnom zastupiteľstve, ktoré sa uskutoční v utorok 29. novembra. Návrh na takéto riešenie akceptovalo 40 zo 41 prítomných poslancov s výnimkou Michala Djordjeviča.