Prejsť na obsah

Primátor dnes odovzdal kľúče od štvorice zrekonštruovaných nájomných bytov na Sládkovičovej ulici

Štvorica rodín si dnes v bytovom dome na Sládkovičovej 3 prevzala od primátora mesta Košice Jaroslava Polačeka (nezávislý) kľúče od svojich nových domovov. Dve rodiny s deťmi a ďalšie dve osamelo žijúce matky s deťmi oddnes bývajú v 2-izbových nájomných bytoch, ktoré sa tam vytvorili po rekonštrukcii celého bytového domu.

Tá vyšla na takmer 1,85 milióna eur, z čoho 80 percent predstavoval úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania SR, zvyšok predstavovali vlastné zdroje z rozpočtu mesta. Stavebnými úpravami nájomných bytov v bytovom dome sa z pôvodných 95 bytov vytvorilo 54 nových, z toho 10 jednoizbových a 44 dvojizbových.

„Som rád, že na tomto mieste môžem predstaviť konkrétne výsledky sociálnej politiky mesta Košice. Už pred voľbami som sa zaviazal, že chcem, aby mesto Košice bolo pre svojich občanov solidárne a pomáhalo sociálne slabším a chorým. Tento zrekonštruovaný bytový dom je príkladom toho, že sa nám podarilo. Som hrdý na to, že môžeme aj týmto spôsobom pomáhať rodinám, ktoré v živote nemali až toľko šťastia,“ uviedol primátor Jaroslav Polaček

Správcom bytového domu na Sládkovičovej 3 je Bytový podnik mesta Košice s.r.o. Ako uviedol jeho poverený riaditeľ Bartolomej Szabó, bytový dom vrátane bol zateplený, vymenili sa v ňom výťahy, okná a dvere, spoločné rozvody plynu, elektriny, kanalizácie, vody a tepla. Takisto sa tam vybudoval aj bezbariérový prístup, nového šatu sa dočkali aj kuchynské linky, stropy, priečky, sociálne zariadenia a podlahy. Súčasťou rekonštrukcie boli aj vonkajšie úpravy parkoviska a odvodnenia, sadové úpravy a obnova kontajneroviska.

Noví nájomcovia museli splniť viaceré podmienky

Noví nájomcovia na Sládkovičovej museli splniť podmienky, ktoré boli zverejnené v dvoch výzvach v rokoch 2016 a 2019 na predkladanie žiadostí o pridelenie bytu. Medzi podmienkami bolo napr. to, že nesmeli byť majiteľom alebo nájomcom iného mestského bytu, nesmeli mať pohľadávky voči mestu a ich príjem nemohol byť vyšší ako trojnásobok životného minima, resp. v prípade osamelých rodičov štvornásobok životného minima. Splnenie podmienok u celkovo 144 žiadateľov posudzovala osobitná komisia zložená zo zástupcov magistrátu Mesta Košice.

Uchádzači, ktorí splnili všetky potrebné podmienky určené na nájom bytu, si ešte v septembri vyžrebovali konkrétne byty, do ktorých sa budú postupne sťahovať. Ich nájomné sa bude odvíjať od plochy bytu (medzi 30 až 58 m2) a bude predstavovať 0,91 eur/m2 + náklady na služby spojené s bývaním.

Mesto bude podľa vedúcej referátu sociálnych vecí Evy Dudovej tieto zrekonštruované byty prenajímať po rekonštrukcii ako sociálne byty, so zachovaním nájomného charakteru bytov najmenej po dobu 20 rokov a s dodržaním podmienok prenájmu podľa zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní.

Nájomníci v Bytovom dome na Sládkovičovej zaplatia za bývanie zhruba od 150 do 220 eur mesačne v závislosti od rozlohy bytu a počtu prihlásených osôb, pričom nájom mestu tvorí priemerne menej ako štvrtina z celkovej sumy mesačnej zálohovej platby. Ceny nájmov sú porovnateľné s cenami v bytových domoch, ktoré mesto prenajíma na Herlianskej a Golianovej ulici.

Rekonštruujú sa aj ďalšie byty v tzv. hybridných domoch

Primátor doplnil, že vyrastal v blízkosti bytového domu na Sládkovičovej ulici. Táto bytovka bola hanbou mesta a kto mohol, radšej sa tejto časti mesta vyhýbal.

"Predtým tu žili aj neprispôsobiví ľudia v naozaj škaredých a nedôstojných podmienkach. Teraz sme okrem rekonštrukcie bytového domu sme zveľadili aj jeho okolie, čo bude plusom pre celú túto lokalitu. Zároveň tu budú bývať rodiny alebo mamičky s deťmi, ktoré splnili všetky podmienky a budú si vážiť, že majú nové bývanie. Okrem Sládkovičovej sme v spolupráci s BPMK začali v septembri aj s opravami 67 voľných bytov, ktoré sú v tzv. hybridných domoch, kde je časť v súkromnom vlastníctve a časť vo vlastníctve mesta. Momentálne rekonštruujeme prvé dva z týchto bytov a takisto ich chceme postupne odovzdávať sociálne odkázaným ľuďom, ktorí si v súčasnosti nemôžu dovoliť vlastné bývanie."