Prejsť na obsah

Primátor dnes odvolal mimoriadnu situáciu po zosuvoch pôdy v dvoch košických mestských častiach

Koncom marca minulého roku vyhlásil košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) mimoriadnu situáciu v lokalite Včelárska paseka na území mestskej časti Vyšné Opátske a na Konopiskách v Košickej Novej Vsi. Dôvodom boli zosuvy pôdy, ktoré v oboch lokalitách spôsobovali aj podomletie a prepady cestných komunikácií. To sťažovalo prístup miestnych obyvateľov k svojim obydliam, ale výrazným spôsobom obmedzovalo aj prístup vozidlám záchranných zložiek.

Rozhodnutie o vyhlásenie mimoriadnej situácie padlo aj na základe súhlasných vyjadrení odborníkov z oblasti geológie a odborných útvarov magistrátu mesta Košice. V oboch lokalitách sa následne vykonali záchranné práce, počas ktorých došlo k zamedzeniu šírenia a pôsobenia následkov mimoriadnej udalosti.

Keďže všetky príkazy primátora mesta a úlohy z nich vyplývajúce boli v súvislosti s výkonom záchranných prác splnené, a nehrozí tak nebezpečenstvo ohrozenia života, zdravia osôb a veľkých škôd na majetku, rozhodol primátor Jaroslav Polaček na rokovaní Krízového štábu mesta Košice o odvolaní mimoriadnej situácie na území mesta. Budúcu stredu 15. júla je v oboch lokalitách naplánovaný od 9.00 hod. kontrolný deň.