Prejsť na obsah

Primátor mesta prijal zahraničných folkloristov

Mesto Košice je od stredy 22. júna dejiskom festivalu Cassovia Folkfest, zameraného na prezentáciu tradičnej kultúry regiónov Košického samosprávneho kraja, Slovenska a európskych krajín. Pri tejto príležitosti prijal primátor mesta Košice Richard Raši v Historickej radnici zástupcov zahraničných i slovenských folklórnych súborov a organizátora podujatia Vladimíra Urbana.

Predstaviteľov súborov Slovenska, Palestíny, Turecka, Čiech, Maďarska a umeleckého riaditeľa V. Urbana privítal 23. júna primátor slávnostným príhovorom, v ktorom im vyjadril úctu za zveľaďovanie folklórneho dedičstva.
„Dlhoročná tradícia a čoraz bohatšia návštevnosť tohto festivalu dokazuje, že naši obyvatelia a návštevníci ani v tomto uponáhľanom a pretechnizovanom svete nezabúdajú na najväčšie národné bohatstvo – folklór. Som veľmi rád, že prostredníctvom vás, ktorí sa mu venujete profesionálne, môžeme spoznávať kultúru nielen svojho, ale aj ostatných národov. Pretože práve ľudová hudba, spev, tanec, slovo, remeselníctvo, kroj či nárečie majú obrovskú výpovednú hodnotu," uviedol.

Zahraniční hostia obdarili primátora viacerými hodnotnými darmi, medzi ktorými bol napríklad aj ručne maľovaný betlehemský tanier, ručne vypracovaný turecký obrus, tradičné maľované české hrnčeky a tiež CD s ľudovými piesňami zúčastnených národov.
Festival Cassovia folkfest potrvá do nedele 26. júna a jeho podrobný program nájdete na stránke www.folkfest.sk.