Prejsť na obsah

Primátor ocenil príslušníkov Mestskej polície za záchranu života

Členovia hliadky Mestskej polície (MsP) Východ v Košiciach Lukáš Brhlík a Tomáš Kolesár sa 15. marca dozvedeli, že pri osobnom aute zaparkovanom na Staničnom námestí niekto stratil vedomie. Obaja sa ihneď presunuli na miesto, kde našli v bezvedomí muža, ktorý bol zároveň diabetik. Ihneď zavolali 112-ku a spolu postupovali podľa pokynov pracovníčky tiesňovej linky.

"Muž strácal vedomie, sklopili sme sedadlo v aute a dali ho ležať. Aby mu pomohli zvýšiť hladinu cukru, doniesli sme mu sladký nápoj. Poskytli sme mu prvú pomoc a starali sa oňho až do príchodu záchranky, ktorá ho previezla do nemocnice. Lekár nám poďakoval, že sme pomohli predísť najhoršiemu," skromne poznamenali.

Primátor: Nasadzujete vlastné životy pre iných ľudí

Oboch týchto príslušníkov MsP ocenil dnes košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) počas slávnostného ceremoniálu pred budovou Národného divadla na Hlavnej ulici za to, že pri výkone služby zachránili svojím iniciatívnym konaním život a zdravie. Zdôraznil, že účasť príslušníkov MsP na tejto slávnosti súvisí s ich vysokou profesionalitou a dôkazom obrovského morálneho kreditu.

"Vnímam vás ako ľudí, ktorí pre životy druhých bez zaváhania nasadzujú tie vlastné, ľudí, ktorí šíria dobré meno svojej profesie aj svojho mesta. Vidím medzi vami skúsených a spoľahlivých zamestnancov, ktorí dlhé roky vzorne vykonávajú svoju prácu alebo sa zaslúžili o rozvoj košickej mestskej polície, ktorá nedávno oslávila svoje 30. narodeniny. Pri tejto príležitosti chcem takisto vyjadriť úprimnú vďaku všetkým zamestnancom, ktorí počas doterajších 30 rokov vnášali do našich ulíc pokoj, poriadok a pocit bezpečia. Vďaka patrí aj všetkým mojim predchodcom vo funkcii primátora, ktorí vytvárali podmienky pre rozvoj MsP," skonštatoval. 

Košická MsP patrí v rámci Slovenska medzi tie najlepšie a najmodernejšie vybavené. V uplynulých štyroch rokoch výrazne narástol počet hliadok v uliciach. Investície z mestského rozpočtu išli do rozšírenia a modernizácie kamerového systému, do smart technológií, do profesionálneho výstroja a výzbroje. Pred poldruha rokom bolo zriadené aj vysunuté pracovisko v prízemí budovy Historickej radnice na Hlavnej 59. Svoju činnosť začali aj envirohliadky, MsP sa venuje aj kynológii či odchytu túlavých zvierat.

Zadržali aj viaceré celoštátne hľadané osoby

Do priameho výkonu služby bolo od roku 2019 zaradených takmer 50 mestských policajtov a policajtiek. V MsP v súčasnosti pracuje spolu 310 policajtov a civilných zamestnancov. Náčelníka Mestskej polície Slavomíra Pavelčáka tešia veľmi dobré výsledky vďaka aktivitám v oblasti prevencie a spolupráce so štátnou políciou, úspechy pri objasňovaní protispoločenskej činnosti a početné prípady zadržania celoštátne hľadaných či podozrivých osôb. Vyzdvihol aj viaceré príklady kvalitnej spolupráce so záchrannými zložkami, vďaka ktorým sa spoločnými silami podarilo ochrániť majetok a zachrániť životy.

"Nielen pre nás mestských policajtov, ale aj ďalších predstaviteľov záchranných a bezpečnostných zložiek, je záchrana života to najdôležitejšie, čo môžeme urobiť. Celému nášmu tímu preto patrí úprimná vďaka za nasadenie, súdržnosť, profesionalitu, ale aj ľudskosť a citlivý prístup. Všetkým našim bývalým a súčasným zamestnancom ďakujem za odhodlanie budovať a šíriť dobré meno MsP. Aj naďalej tu chceme pomáhať všetkým Košičanom i návštevníkom nášho mesta, ktorí sa na nás v otázke bezpečnosti a poriadku spoliehajú. Všetkým oceneným srdečne gratulujem a želám im, aby sa stali inšpiráciou pre ostatných kolegov," doplnil.

Kto získal ocenenia?

Celkovo bolo ocenených spolu 45 príslušníkov MsP a 9 osobností verejného života. Okrem morálneho uznania a pozitívnej motivácie do ďalšej práce potešila každého oceneného príslušníka MsP aj finančná odmena vo výške 100 eur.

Čestný odznak a ďakovný list pre príslušníkov MsP, ktorí pri výkone služby svojím iniciatívnym konaním chránili život a zdravie občanov, získali Lukáš Brhlík a Tomáš Kolesár.

Čestný odznak a ďakovný list za spoluprácu a podporu za zásluhy o bezpečnosť mesta a jeho obyvateľov získali príslušníci MsP: Peter Fejfar, Peter Palko, Richard Rosival, Marek Štetiar a bývalí náčelníci MsP: Jozef Berta, Juraj Bukuš, Tibor Danko, Milan Dvorožňák.

Plaketou za odpracované roky a ďakovným listom mesta Košice za 25 rokov záslužnej a aktívnej práce boli ocenení títo príslušníci MsP: Slavomír Babčák, Ľubomír Beli, Erik Bialko, Slavomír Bodnár, Martin Čulák, Ľubomír Chromý, Rastislav Kuc, Peter Sůra, Adrián Šepeľa, Róbert Tandlich a Radoslav Zuskáč.

Plaketou za odpracované roky a ďakovným list mesta Košice, za 30  rokov záslužnej a aktívnej práce boli ocenení títo príslušníci a pracovníci MsP: Marta Balážová, Pavol Cmórik, René Čabala, Viera Dubovanová, Miroslav Falatko, Jozef Ficeri, Slavomír Ficeri,  Jozef Galoš, Viliam Gáll, Peter  Harangozó, Nicol Kipikašová, Milan Kollár, Jozef Korbel, Milan Kubičko, Pavol Müller, Darina Müllerová, Vladimír Paľa, Ladislav Papp, Stanislav Pusta, Štefan Remeňák, Peter Sedlák, Vladimír Šolc, Ladislav Trojčák, Martin Trojčák, Ľudovít Varga, Jana Žinčáková.

Osobnosti verejného a spoločenského života Ján Andrejko, Miroslav Antal, Erik Duchoň, Jozef Dutka, Artur Holubiczko, Štefan Szalontai, Gerald Tokár, Jozef Tököly, Marek Kristan, Martin Korčok, Peter Krokavec, Ivan Ranuša získali čestný odznak a ďakovný list za spoluprácu, podporu a zásluhy o bezpečnosť v meste a jeho obyvateľov.