Prejsť na obsah

Primátor podpísal zmenu Štatútu mesta Košice

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) podpísal uznesenie o zmene Štatútu mesta, ktoré schválili poslanci na mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva 8. februára. Dnes o tom informoval členov Mestskej rady počas jej zasadnutia.

Z pohľadu 22 košických mestských častí bude najdôležitejšou zmenou oproti doterajšej praxi skutočnosť, že výška podielových daní, ktorú budú dostávať na svoju činnosť, bude vychádzať z pevne stanoveného vzorca. Percentuálny podiel pre mestskú časť bude vo výške 10 až 28 percent a bude zohľadňovať aj počet ich obyvateľov a rozsah vykonávaných kompetencií.

Mestské časti Dargovských hrdinov, Juh, Nad jazerom, Sever, Staré Mesto, Sídlisko Ťahanovce, Západ dostanú v rámci nového rozdelenia po 10 percent, Lunik IX 12 percent, Sídlisko KVP 15 percent a mestské časti Barca, Džungľa, Kavečany, Košická Nová Ves, Krásna, Lorinčík, Myslava, Pereš, Poľov, Šaca, Šebastovce, Ťahanovce a Vyšné Opátske po 28 percent.

Privítalo to aj šéfka Rady starostov L. Kovačevičová

Kompetencia mesta a mestských častí zostávajú aj po prijatí zmien Štatútu rovnaké. Vo finančnom vyjadrení dostanú mestské časti každoročne milióny eur navyše, ktoré môžu využívať na skvalitnenie služieb pre svojich obyvateľov.

„Vítame krok pána primátora, ktorý podpísal zmenu Štatútu mesta. Všetci chceme, aby sa nám darilo, aj mestu aj mestským častiam. Každý si bude vedieť vopred vypočítať, koľko finančných prostriedkov dostane. Sú tak vylúčené aj rôzne transfery a dotácie. Transparentné pravidlá a mantinely zabezpečia lepšie fungovanie a partnerstvo medzi mestom a mestskými časťami. Ak sa bude dariť mestu, aj mestské časti budú mať viac, ak to bude naopak, bude to znamenať mínus aj pre mestské častí. Tie si s týmito peniazmi budú musieť vystačiť a hospodáriť. Znamená to väčšiu slobodu aj pre primátora v tom, že nebude za ním každú chvíľu niekto z mestských častí chodiť a pýtať peniaze, lebo sú nastavené jasné pravidlá podľa jasného vzorca,“ uviedla po dnešnom rokovaní Mestskej rady predsedníčka Rady starostov a starostka mestskej časti Nad jazerom Lenka Kovačevičová (STAN).

Debata o rozpočte bola vo férovej a odbornej rovine

Aj napriek zložitej situácii predložil dnes primátor členom Mestskej rady aj návrh rozpočtu na tento rok. Vyrovnaný rozpočet počíta so 129 miliónmi eur od štátu vo forme podielových daní, čo je o 3 milióny menej ako mesto plánovalo mať v roku 2023. Mestské časti by celkovo mali v tomto roku dostať z podielových daní oproti vlaňajšku o 3,5 milióna eur viac.

„Podpísal som zmeny v Štatúte mesta, ktoré prinesú viac peňazí pre mestské časti. Aj diskusia na Mestskej rade ukázala, že to mestské časti vnímajú pozitívne a prijali tento typ spolupráce. Uvedomujú si zodpovednosť za zabezpečenie kompetencií a skvalitnenie služieb, ktoré poskytujú svojim obyvateľom. Vzájomná spolupráca zabezpečí, aby naše mesto mohlo dobre fungovať. Teší ma, že sme vo veľmi férovej a odbornej rovine mohli dnes diskutovať aj o návrhu rozpočtu a zodpovedali sme aj na viaceré otázky. Rozpočet v rámci finančných možností, ktoré máme, dokáže zaistiť rozvoj mesta. Dohodli sme sa, že sa Mestská rada k tomu v najbližšej dobre stretne a vylepšíme ešte niektoré položky. Verím, že aj naďalej budeme môcť takto spolupracovať v prospech všetkých našich obyvateľov,“ doplnil primátor Polaček.