Prejsť na obsah

Primátor Polaček a šéfka RÚVZ Dietzová vyzývajú všetkých Košičanov na zodpovednosť počas Veľkej noci

Aj napriek miernemu zlepšeniu pandemickej situácie primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) spolu s riaditeľkou košického RÚVZ Zuzanou Dietzovou vyzývajú všetkých obyvateľov metropoly východu, aby sa počas veľkonočných sviatkov správali zodpovedne a aj naďalej dodržiavali všetky preventívne opatrenia štátnych orgánov.

„Sme radi, že sa situácia stabilizovala a v niektorých faktoroch sa aj mierne zlepšuje. Chceli by sme však upozorniť všetkých tých, ktorí si myslia, že je už všetko v poriadku a na Veľkú noc sa môžu správať ako boli zvyknutí po iné roky, že v našich nemocniciach sú aj naďalej hospitalizovaných desiatky ľudí s ťažkým priebehom ochorenia Covid-19."

Blíži sa aj návrat detí do škôl

Obaja veria, že Košičania tieto fakty zoberú do úvahy, budú zodpovední a prispôsobia tomu aj svoje správanie v nasledujúcich dňoch.

"Ak to teraz vydržíme, dúfame, že čísla pozitívnych a hospitalizovaných môžu v Košiciach aj ďalej klesať. A keď všetko dobre pôjde, veríme, že už po Veľkej noci budeme môcť spolu oznámiť aj ďalšie pozitívne správy týkajúce sa umožnenia prezenčnej výučby v materských a na oboch stupňoch základných škôl v Košiciach pre všetky deti, ktorých rodičia o to prejavia záujem,“ skonštatovali.

Košického primátora teší, že sa zvyšujú aj počty očkovaných ľudí v Košiciach. Zdôraznil, že od začiatku týždňa funguje v Call centre mesta Košice na čísle 055/6419 100 možnosť pomoci ľuďom bez internetu a mobilu s registráciou do Čakárne na očkovanie.

Call centrum pomôže aj počas Veľkej noci s registráciou na očkovanie

„Som rád, že sa tento náš nápad podarilo úspešne zrealizovať. Dokazujú to aj priaznivé reakcie najmä od starších Košičanov, ktorí túto službu už využili a vďaka nám sa dostali dostali do štátneho systému na očkovanie. Doposiaľ sme s registráciou pomohli už desiatkam ľudí a ďalších očakávame aj počas Veľkej noci. Naši vyškolení pracovníci budú pre nich celý čas k dispozícii od 8.00 – 14.00 hod. aj počas víkendov alebo štátnych sviatkov,“ tvrdí.

Mesto Košice upravuje počas veľkonočných sviatkov prevádzku svojich troch veľkokapacitných odberných miest na Magistráte mesta na Triede SNP 48/A, v Amfiteátri na Festivalovom námestí 2 a v Spoločensko-relaxačnom centre na ulici Milosrdenstva 4.

Z veľkokapacitných odberných miest bude v ďalších dňoch v prevádzke len to na ulici Milosrdenstva

Bezplatné antigénové testovanie na ochorenie Covid-19 môžu v štvrtok 1. apríla využiť na všetkých spomínaných miestach zriadených mestom Košice záujemcovia od 9.00 – 17.00 hod. Na Veľký piatok 2. apríla a v sobotu 3. apríla bude v prevádzke už len veľkokapacitné odberné miesto v Spoločensko - relaxačnom centre (SRC) na ulici Milosrdenstva 4 od 9.00 – 17.00 hod. Počas Veľkonočnej nedele 4. apríla a na Veľkonočný pondelok 5. apríla nebude mesto Košice poskytovať tieto služby.

Na začiatku budúceho pracovného týždňa sa opätovne obnoví testovanie v SRC na ulici Milosrdenstva 4 v obvyklých časoch od 9.00 – 17.00 hod. Veľkokapacitné odberné miesta na Magistráte mesta a v Amfiteátri budú pre záujemcov k dispozícii od piatka 9. apríla do nedele 11. apríla od 9.00 - 17.00 hod.

Platnosť negatívnych testov sa na 14 dní predlžuje až od budúceho pondelka

Pripomíname, že na základe stredajšieho rozhodnutia vlády sa bude možné negatívnymi výsledkami antigénových a PCR testov uskutočnených oddnes až do 4. apríla preukázať až do nedele 11. apríla. Všetci tí, ktorí sa testovali ešte v závere marca, však majú ešte pôvodnú platnosť svojho testu určenú na 7 dní. Ak sa niekto otestoval v stredu 30. marca, jeho negatívny výsledok z test je platný len do 6. apríla. 

Okresy Košice I-IV a Košice-okolie sa od pondelka 5. apríla posúvajú v Covid-automate do miernejšieho „červeného“ II. stupňa varovania. Okrem iného to znamená, že ich obyvateľom sa predlžuje platnosť negatívneho testu zo 7 na 14 dní.

Na základe konzultácií so štátnymi orgánmi je však dôležité upozorniť, že 14-dňová platnosť testov je účinná len v prípade, ak sa test uskutoční až po 5. apríli (vrátane). Zamestnanci škôl a školských zariadení na celom Slovensku však aj naďalej potrebujú najviac 7-dňový test i potvrdenie od zamestnávateľa bez ohľadu na to, v akej farbe sa všetky košické okresy nachádzajú.