Prejsť na obsah

Primátor Polaček dnes na Úrade vlády v Bratislave opätovne požiadal premiéra Pellegriniho o odpustenie vyše 15-miliónového dlhu

Primátor Košíc Jaroslav Polaček (nezávislý) dnes opätovne požiadal premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby vláda odpustil mestu Košice dlh vo výške 15,2 milióna eur. Táto suma predstavuje doposiaľ neuhradenú časť 20-miliónovej návratnej finančnej pomoci, ktorú vláda v roku 2014 poskytla mestu Košice v ére vtedajšieho primátora a dnešného vicepremiéra Richarda Rašiho (Smer-SD).

Doteraz z nej bola splatená necelá štvrtina. Mesto podľa podpísanej zmluvy spláca pôžičku od roku 2016 neustále sa zvyšujúci splátkami. V prvom roku to bolo 500 000 eur, tento rok má splátku dlhu predstavovať 2 milióny eur. Suma sa bude zvyšovať až do roku 2025, keď má mesto uhradiť poslednú splátku vo výške 3 milióny eur.

Pre Bratislavu sa na zmazanie dlhu a investície našlo takmer 25 miliónov eur, Žiline odpustili 17,5 milióna 

Primátor dnes predpoludním svoju žiadosť o odpustenie ďalších splátok pôžičky odovzdal priamo na Úrade vlády SR. Argumentoval aj tým, že vláda koncom novembra minulého roka schválila odpustenie podobnej návratnej finančnej výpomoci, ako bola poskytnutá mestu Košice, aj Bratislave v celkovej výške 10 miliónov eur. Hlavnému mestu súčasne schválila poskytnutie dotácie vo výške 14,6 miliónov eur na ďalšie investičné zámery. Vláda podľa neho podobne postupovala aj v roku 2014, keď schválila uznesenie, ktorým odpustila mestu Žilinu dlh vo výške 17,5 milióna eur.

„Metropola východu a jej obyvatelia si zaslúžia od vlády taký istý prístup ako v obdobných prípadoch v minulosti. V rámci znižovania regionálnych rozdielov majú Košice právo na to, aby sa k nim pristupovalo rovnakým metrom. Ak by nám vláda odpustila splácanie pôžičky po našich predchodcoch, bola by to veľká úľava pre celé mesto. Finančné prostriedky by sme použili na rozvoj infraštruktúry ako je napr. Modernizácia električkových tratí, rekonštrukciu Slaneckej cesty, budovanie nových cyklistických chodníkov a na ďalšie investície v oblasti dopravy, školstva, sociálnych služieb alebo športu,“ uviedol.

Primátor pripomenul, že mesto po zmenách viacerých zákonov a presune ďalších kompetencií na samosprávu bez zabezpečenia ich finančného krytia muselo riešiť otázku ako nájsť zdroje na to, aby aj naďalej napĺňať svoje verejnoprospešné funkcie. Zároveň rovnako tak ako väčšina iných samospráv na Slovensku muselo pristúpiť aj k nepopulárnemu zvýšenie miestnych daní a poplatkov, hľadať úspory pri svojom vlastnom chode či viacerým reštrikciám výdavkov.

Financie by sa použili na realizáciu viacerých investičných akcií v Košiciach

Ani to však nie je zárukou finančnej stability mesta, ktoré navyše musí platiť milióny eur aj ďalšie iné dlhy, resp. pochybenia predchádzajúceho vedenia pri čerpaní eurofondov. Aj preto ho mrzí, že premiér Pellegrini doposiaľ ani po mesiaci vôbec nereagoval na žiadosť o odpustenie dlhu a ani na následnú žiadosť o osobné stretnutie.   

„Žiaľ, stále sme sa nedočkali žiadnej odpovede, čo nepovažujem za veľmi úctivý a ústretový prístup vlády a jej premiéra k požiadavkám metropoly východu ako druhého najväčšieho mesta na Slovensku. Aj to bol dôvod, prečo som dnes bol opätovne odovzdať list premiérovi. Máme podobné problémy ako Bratislave, no na rozdiel od hlavného mesta je riešenie zo strany vlády stále v nedohľadne. Aj my musíme zabezpečovať rôzne služby a samosprávne funkcie pre tisíce ľudí, ktorí k nám dochádzajú za prácou a štúdiom, no keďže u nás nemajú trvalý pobyt, nedostávame za nich ani euro. Verím, že si to vláda a pán premiér čo najskôr uvedomia a dočkáme sa odpovedí na našu žiadosť. Odpustenie zostatku návratnej finančnej výpomoci by veľmi pomohlo mestu Košice, pretože za tých 15,2 milióna eur by sme mohli zrealizovať viaceré investície, ktoré by výrazne skvalitnili život Košičanom,dodal primátor.